Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Ruské bombardéry budú hliadkovať aj v Mexickom zálive

Ruský bombardér Tu-95 sprevádzaný stíhačkou. Foto: Youtube

Oznámenie prichádza v čase, keď NATO zaznamenáva zvýšenie počtu ruských vojenských letov nad Čiernym, Baltským a Severným morom, ako aj nad Atlantickým oceánom.


Moskva 12. novembra (TASR) - Ruské bombardéry dlhého doletu budú vykonávať pravidelné hliadkovacie lety od Severného ľadového oceánu až po Karibské more a Mexický záliv. Oznámil to dnes ruský minister obrany Sergej Šojgu, ktorého citovala agentúra AP.

Podľa ministrovho vyhlásenia budú bombardéry hliadkovať nielen pozdĺž hraníc Ruskej federácie a nad Severným ľadovým oceánom.

"V súčasnej situácii musíme udržiavať svoju prítomnosť nad západnou časťou Atlantického oceánu a vo východnej časti Tichého oceánu, ako aj v Karibiku a Mexickom zálive," uviedol šéf ruského rezortu obrany.

Zvýšená frekvencia a trvanie letov si bude podľa ministra vyžadovať aj zintenzívnenie údržby lietadiel.

Oznámenie prichádza v čase, keď NATO zaznamenáva zvýšenie počtu ruských vojenských letov nad Čiernym, Baltským a Severným morom, ako aj nad Atlantickým oceánom. Podľa agentúry AP táto zvýšená aktivita odráža pritvrdzovanie postoja Moskvy v spore so Západom okolo konfliktu na Ukrajine.

Ruské strategické bombardéry schopné niesť jadrové zbrane vykonávali pravidelné hliadkovacie lety nad Atlantikom a Pacifikom v čase studenej vojny. Po rozpade Sovietskeho zväzu však Moskva musela tieto aktivity zrušiť kvôli nedostatku financií. Hliadky bombardérov sa obnovili až za vlády prezidenta Vladimira Putina a v posledných rokoch sa uskutočňovali s rastúcou frekvenciou.