Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

Británia: Rusko bude zrejme v zime útočiť na infraštruktúru Ukrajiny

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Ruské politické špičky podľa ministerstva už niekoľko mesiacov zdôrazňujú úsilie o zvýšenie produkcie zo vzduchu odpaľovaných riadených striel.

Londýn 16. septembra (TASR) - Rusko pravdepodobne opäť zaútočí na ukrajinskú infraštruktúru a elektrickú sieť počas nadchádzajúcej zimy, uviedlo v sobotu britské ministerstvo obrany v najnovšom vyjadrení k vojne na Ukrajine. TASR informuje podľa agentúry DPA a denníka The Guardian.

Ruské politické špičky podľa ministerstva už niekoľko mesiacov zdôrazňujú úsilie o zvýšenie produkcie zo vzduchu odpaľovaných riadených striel. Okrem toho existujú aj náznaky, že Rusko od apríla tohto roka nasadzuje menej takejto munície. Moskva bude teda zrejme schopná vytvoriť si väčšie zásoby týchto zbraní.

"Existuje reálna možnosť, že Rusko tieto zbrane v zime opätovne použije proti cieľom na ukrajinskej infraštruktúre," uviedol britský rezort obrany s odvolaním sa na najnovšie poznatky tamojších tajných služieb na sociálnej sieti X (predtým Twitter).

Rusko medzi októbrom 2022 a marcom 2023 masívne útočilo na ukrajinskú energetickú infraštruktúru vrátane tepelných elektrární, píše DPA. V niektorých častiach Ukrajiny museli ľudia dlhšiu dobu živoriť bez elektriny a kúrenia.

Na takéto útoky využívala Moskva riadené strely, ako napríklad modernú strelu vzduch-zem typu CH-101, ktoré ruské strategické bombardéry odpaľovali hlboko z ruského územia, uzatvára The Guardian.