Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Zahraničie

Čečenské úrady oznámili zabitie štyroch osôb v Groznom

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Podľa mediálnych správ odvolávajúcich sa na príslušné zdroje pri tejto špeciálnej operácii prišli o život aj dvaja príslušníci Národnej gardy a zranenie utrpel jeden policajt.

Groznyj 13. októbra (TASR) - Úrady v ruskom severokaukazskom regióne Čečensko tvrdia, že polícia v tamojšom regionálnom hlavnom meste Groznyj v utorok zabila "štyroch militantov".

Podľa mediálnych správ odvolávajúcich sa na príslušné zdroje pri tejto špeciálnej operácii prišli o život aj dvaja príslušníci Národnej gardy a zranenie utrpel jeden policajt.

Iné zdroje vrátane štátnej tlačovej agentúry TASS uviedli, že počas prestrelky zahynuli traja muži zákona. Akcia trvala 30 minút a dom, v ktorom sa "militanti" ukrývali, bol vypálený do tla.

Čečenské úrady pred dvoma dňami oznámili, že na západe regiónu zabili dvoch ďalších "militantov".

To, či ide skutočne o radikálov, nie je možné overiť, keďže Kremľom podporovaný čečenský líder Ramzan Kadyrov často označuje jednotlivcov, ktorí sa stavajú proti jeho autoritárskemu vládnutiu, za "militantov" alebo "teroristov".

Úrady v susednom ruskom regióne Dagestan v pondelok uviedli, že polícia zabila dvoch mužov po tom, ako spustili paľbu na policajných príslušníkov.

Čečensko, Dagestan a ďalšie ruské prevažne moslimské regióny na Severnom Kaukaze sú dejiskom častých bojov medzi vládnymi silami a militantmi, ktorých revolta pramení v dvoch postsovietskych separatistických vojnách v Čečensku.

Nestabilný Severný Kaukaz je v uplynulých rokoch tiež ohniskom organizovaného násilia zločineckých skupín, ktoré sa spája s obchodnými teritoriálnymi vojnami, politickými spormi, klanovou rivalitou a šírením militantného islamu.

Správu priniesla stanica Slobodná Európa (RFE/RL) s využitím spravodajstva tlačových agentúr TASS a Interfax.