Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Rusko chce financovať modernizáciu abcházskej armády

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Parlament autonómnej republiky Abcházsko vyhlásil odtrhnutie od Gruzínska ešte v roku 1992.

Moskva 23. septembra (TASR) - Ruský prezident Vladimir Putin odsúhlasil vládny návrh, ktorého cieľom je pomôcť financovať modernizáciu armády gruzínskeho separatistického regiónu Abcházsko. S odvolaním sa na text vládneho dokumentu zverejnený v pondelok o tom informovala agentúra Reuters.

Rusko, ktoré uznalo nezávislosť Abcházska v roku 2008 po vojne s Gruzínskom, má na území tohto separatistického regiónu v súčasnosti rozmiestnené aj vlastné vojenské jednotky. Konečná podoba dohody o financovaní modernizácie abcházskej armády by mala byť podpísaná až po ukončení rokovaní medzi Moskvou a Suchumi.

Parlament autonómnej republiky Abcházsko vyhlásil odtrhnutie od Gruzínska ešte v roku 1992. Provincia nadobudla de facto nezávislosť po gruzínsko-abcházskej vojne z rokov 1992-93. Nezávislosť Abcházska uznali po roku 2008 okrem Ruska tiež Nikaragua, Venezuela, Sýria, ako aj ostrovné štáty Nauru, Tuvalu a Vanuatu. Posledné dve menované krajiny však medzitým svoje uznanie abcházskej nezávislosti odvolali.