Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

Rusko chce naďalej dodržiavať limity na počet jadrových hlavíc

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Rozhodnutie odstúpiť od Novej dohody START oznámil v utorok ruský prezident Vladimir Putin počas svojho príhovoru o stave krajiny.

Moskva 21. februára (TASR) - Rusko tvrdí, že bude aj naďalej dodržiavať limity na počet jadrových hlavíc, ktoré sú zakotvené v Dohode o znížení počtu strategických zbraní (Novej dohoda START), a to aj napriek tomu, že sa od tejto dohody rozhodlo ustúpiť. TASR o tom informuje na základe správy stanice Sky News, podľa ktorej týmto vyjadrením Moskva čiastočne zmierňuje svoju rétoriku.

"V záujme zachovania dostatočnej miery predvídateľnosti a stability vo sfére jadrových rakiet má Rusko v úmysle zachovávať zodpovedný prístup a bude naďalej prísne dodržiavať kvantitatívne obmedzenia stanovené v Novej dohode START," uviedlo ruské ministerstvo zahraničných vecí. Rezort dodal, že bude aj naďalej informovať USA o svojich plánovaných testoch medzikontinentálnych balistických rakiet (ICBM).

Rozhodnutie odstúpiť od Novej dohody START oznámil v utorok ruský prezident Vladimir Putin počas svojho príhovoru o stave krajiny. Ide o poslednú platnú dohodu o kontrole zbrojenia medzi Ruskom a USA — dvoma najväčšími jadrovými mocnosťami.

Rozhodnutie Ruska odstúpiť od nej už kritizovali Spojené štáty, Severoatlantická aliancia aj Británia.

Predmetnú dohodu podpísali v roku 2010 vtedajší prezidenti USA a Ruska Barack Obama a Dmitrij Medvedev. Jej platnosť bola po nástupe súčasného amerického prezidenta Joea Bidena do funkcie v roku 2021 predĺžená o päť rokov. V poslednom čase však Washington obviňoval Moskvu, že dohodu nedodržiava.

USA a Rusko sa v rámci tejto dohody zaviazali k tomu, že nebudú mať viac ako 1550 jadrových hlavíc a maximálne 700 ich nosičov, teda rakiet a bombardovacích lietadiel.