Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

Rusko zakáže import alkoholu z ČR a Poľska, ak sa nenájde zdroj otráv

Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Pred konzumáciou tvrdého alkoholu z ČR varovali už skôr na úrovni kompetentných ministerstiev Nemecko, Rakúsko, Belgicko a ďalšie krajiny. Iné štáty informovali, že situáciu dôsledne monitorujú.

Moskva/Varšava 19. septembra (TASR) - Zákazom dovozu tvrdého alkoholu z ČR i Poľska pohrozila Ruská federácia.

Hlavný hygienik Gennadij Oniščenko vyhlásil, že Rusko zakáže import liehovín s vysokým obsahom alkoholu z oboch krajín, ak sa v blízkej budúcnosti nenájde zdroj otráv metanolom. O jeho vyjadrení informovali ruské i poľské médiá.

Séria otráv liehovín pančovaných metylalkoholom si v ČR vyžiadala už najmenej 23 životov spotrebiteľov. V Poľsku orgány prokuratúry skúmajú dve úmrtia pre podozrenie, že za nimi stojí tiež metanol v alkohole pochádzajúcom z ČR.

Pred konzumáciou tvrdého alkoholu z ČR varovali už skôr na úrovni kompetentných ministerstiev Nemecko, Rakúsko, Belgicko a ďalšie krajiny. Iné štáty informovali, že situáciu dôsledne monitorujú. Poľsko i Slovensko v uplynulých dňoch dočasne zakázali dovoz i predaj tvrdého alkoholu z ČR.


Aj Maďarsko neodporúča distribúciu ani konzumáciu liehovín z ČR

Maďarský Národný úrad pre bezpečnosť potravín (Nébih) požiadal dnes distributérov, aby prerušili predaj alkoholických nápojov z ČR, ktoré figurujú na zozname vydanom českým ministerstvom zdravotníctva v Prahe. Informovala o tom dnes popoludní národná tlačová agentúra MTI.

Ako ďalej vyplýva z tlačového komuniké úradu, naďalej niet indícií o tom, že by sa z ČR do Maďarska dostali liehoviny, ktoré obsahujú životu nebezpečný metylalkohol. Úrad však napriek tomu až do objasnenia situácie neodporúča ani distribúciu, ani konzumáciu produktov z českého zoznamu.