Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Zahraničie

Rusko chce zvolať zasadnutie BR OSN o konflikte Izraelu a Hamasu

Vojaci Isreali hliadkujú vedľa domov poškodených militantmi Hamasu. Foto: TASR/AP

Na tohtotýždňovom zasadnutí BR OSN nebola schválená rezolúcia predložená Ruskom, ktorá odsudzovala útoky a prejavy násilia voči civilistom.

Moskva 22. októbra (TASR) - Rusko má v pláne požiadať o zvolanie ďalšieho zasadnutia Bezpečnostnej rady OSN (BR OSN) v súvislosti s konfliktom medzi Izraelom a palestínskym hnutím Hamas a humanitárnou situáciou v pásme Gazy. V sobotu to uviedol zástupca ruského veľvyslanca pri OSN Dmitrij Poľanskij, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

Na tohtotýždňovom zasadnutí BR OSN nebola schválená rezolúcia predložená Ruskom, ktorá odsudzovala útoky a prejavy násilia voči civilistom. Slovne však nespomínala hnutie Hamas, ktoré 7. októbra masívne zaútočilo na Izrael. Proti zahlasovali štyri členovia BR OSN vrátane Spojených štátov.

"Určite zvoláme nové zasadnutie Bezpečnostnej rady OSN. Ako ukázala prax, nikto okrem nás sa k tomu neodváži," povedal Poľanskij. Nešpecifikoval však, kedy sa tak Moskva chystá urobiť. "Neviem, ako rýchlo sa dostaneme do ďalšej fázy pokusu o prijatie rezolúcie," dodal.

Ruský prezident Vladimir Putin tento týždeň hovoril s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom a tiež s lídrami arabských krajín v snahe o začatie mierových rokovaní, pripomína AFP.

Koordinované útoky Hamasu si v Izraeli vyžiadali viac než 1400 mŕtvych, zväčša civilistov. Izrael na útok odpovedal masívnym bombardovaním pásma Gazy, pri ktorom doposiaľ podľa tamojších úradov zahynulo viac ako 4300 ľudí.