Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Zahraničie

Rusi zaradili členku Pussy Riot na medzinárodný zoznam hľadaných osôb

Ilustračné foto Foto: TASR

Agentúra TASS citujúca zdroj na súde moskovského Basmanského obvodu uviedla, že v súčasnosti 27-ročnú Štejnovú zatknú hneď, ako vstúpi na územie Ruska.

Moskva 7. novembra (TASR) — Súd v Moskve v utorok zaradil Ľusiu Štejnovú, členku ruského punkového zoskupenia Pussy Riot, ktorá utiekla do zahraničia, na medzinárodný zoznam hľadaných osôb za vedomé šírenie "falošných" informácií o ruských ozbrojených silách. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na ruské médiá.

Agentúra TASS citujúca zdroj na súde moskovského Basmanského obvodu uviedla, že v súčasnosti 27-ročnú Štejnovú zatknú hneď, ako vstúpi na územie Ruska. Zdroj však nekonkretizoval, na základe akých informácií Štejnovú obvinili.

Po tom, čo prezident Vladimir Putin vo februári 2022 spustil inváziu na Ukrajinu, v Rusku prijali sériu zákonov, ktoré prísne trestajú každého, kto údajne diskredituje ozbrojené sily alebo o nich šíri nepravdivé informácie.

Feministické zoskupenie Pussy Riot sa preslávilo aj tým, že v roku 2012 jeho členky v moskovskej Katedrále Krista Spasiteľa s kuklami na hlavách predniesli "modlitbu" k Bohorodičke, aby Rusko zbavila prezidenta Vladimira Putina.

Ruskí predstavitelia tvrdia, že skupina zámerne zneucťuje ruskú kultúru, morálku a pravoslávie, čo členky Pussy Riot odmietajú.

Štejnová, ktorá bola poslankyňou moskovského mestského zastupiteľstva, utiekla z Ruska, kde bola v domácom väzení. V Rusku ju opakovane zatkli za účasť na protestných zhromaždeniach. Po zadržaní, ku ktorému došlo v decembri 2021, začala Štejnová spolu s Marijou Aľochinovou, ďalšou členkou Pussy Riot, hladovku.