Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

Výbor na ochranu novinárov žiada stiahnutie obvinení voči M. Zygarovi

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Výbor na ochranu novinárov (CPJ) ruské úrady žiada, aby prestali obťažovať pracovníkov médií žijúcich v exile.

New York/Moskva 10. apríla (TASR) - Výbor na ochranu novinárov (CPJ) žiada ruské úrady, aby zrušili všetky obvinenia voči novinárovi a zakladateľovi internetovej televízie Dožď Michailovi Zygarovi. Rusko na neho vydalo zatykač, TASR sa odvoláva na vyhlásenie CPJ.

CPJ ruské úrady žiada, aby prestali obťažovať pracovníkov médií žijúcich v exile. "Hanebné vydanie zatykača na Michaila Zygara ruskými úradmi potvrdzuje ich odhodlanie zastrašovať novinárov v exile a aj ich strach z nezávislosti informácií," uviedla Gulnoza Saidová, programová koordinátorka CPJ pre Európu a Strednú Áziu.

"Úrady musia bezprostredne stiahnuť všetky obvinenia vznesené voči Zygarovi, stiahnuť ho zo zoznamu hľadaných osôb a prestať trestne stíhať hlasy ozývajúce sa zo zahraničia proti vojne na Ukrajine,"
dodala.

Ruská agentúra RIA Novosti 13. marca oznámila, že voči Zygarovi bolo začaté trestné stíhanie za šírenie falošných informácií o ruskej armáde, píše CPJ. Novinár pre CPJ uviedol, že zatykač má spojitosť s týmito konkrétnymi obvineniami. V prípade odsúdenia mu podľa ruského trestného zákona hrozí desať rokov vo väzení.

Rusko od začiatku invázie na Ukrajine prenasleduje viacerých novinárov žijúcich v exile, ktorí spravodajsky pokrývajú vojnu, pripomína CPJ.

Zygar v roku 2010 založil internetovú televíziu Dožď a bol jej šéfredaktorom. Ruské úrady ju zaradili na zoznam zahraničných agentov. Zygar sa venoval aj spisovateľskej činnosti a dnes žije v exile v Berlíne, uvádza na svojej webovej stránke týždenník Der Spiegel.