Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Zahraničie

Rusko deklarovalo dobytie osady v Charkovskej oblasti

Na snímke poškodená obytná budova po ruskom raketovom útoku v Charkove. Foto: TASR/AP

AFP uvádza, že pred ruskou inváziou z februára 2022 žilo v tejto obci, nachádzajúcej sa v Kupianskom rajóne Charkovskej oblasti, len približne 45 obyvateľov.

Moskva 21. januára (TASR) - Ruská armáda v nedeľu vyhlásila, že sa jej podarilo dobyť malú osadu Krochmaľne vo východoukrajinskej Charkovskej oblasti. Ukrajinská armáda uvádza, že dobytie tejto dediny nemá žiaden strategický význam, keďže je v nej len zopár domov, informuje agentúra AFP.

"Dedina Krachmaľnoje v Charkovskej oblasti bola oslobodená," tvrdilo v dennej správe o vývoji bojov na Ukrajine ruské ministerstvo obrany, pričom použilo ruský názov danej obce.

Dobytie dediny je podľa ministerstva výsledkom "úspešných aktívnych operácií".

AFP uvádza, že pred ruskou inváziou z februára 2022 žilo v tejto obci, nachádzajúcej sa v Kupianskom rajóne Charkovskej oblasti, len približne 45 obyvateľov. Osada Krochmaľne ležá približne 30 kilometrov od dôležitého regionálneho centra Kupiansk.

Hovorca ukrajinských pozemných síl Volodymyr Fitio v nedeľu pre ukrajinskú televíziu povedal, že dobytie dediny nemá "žiaden strategický význam". "Je tam päť domov," povedal s tým, že ukrajinské jednotky stále držia frontovú líniu v danej oblasti.

Úrady ukrajinskej Charkovskej oblasti už v polovici januára nariadili povinnú evakuáciu obyvateľov asi 20 obcí v prifrontovej zóne. Ako dôvod uviedli stupňujúce sa útoky ruskej armády. Celkovo bolo evakuovaných asi 3000 ľudí.

Ruské jednotky dobyli časti Charkovskej oblasti hneď krátko po svojej invázii na Ukrajinu a aj keď tam medzičasom o svoje územné zisky prišli, pokračujú v úsilí o obsadenie tohto regiónu. Momentálne sa snažia dobyť dôležitý železničný uzol Kupiansk - mesto, kde pred vojnou žilo približne 30.000 ľudí.