Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Lavrov: Spolupráca ruskej a americkej armády je v Sýrii nevyhnutá

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov so svojim rezortným kolegom Američanom Johnom Kerrym na bezpečnostnej konferencii v Mníchove. Foto: TASR/AP

Každodenná spolupráca medzi armádami týchto dvoch krajín je podľa Lavrova kľúčovým nástrojom na zaistenie dodávok humanitárnych zásob a ukončenie bojov.

Mníchov 13. februára (TASR) - Na zaistenie prímeria v Sýrii je nevyhnutná koordinácia medzi ruskou a americkou armádou. Na 52. ročníku Mníchovskej bezpečnostnej konferencie v Nemecku to dnes povedal ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov.

Každodenná spolupráca medzi armádami týchto dvoch krajín je podľa Lavrova "kľúčovým nástrojom" na zaistenie dodávok humanitárnych zásob a ukončenie bojov. Koordinácia sa podľa neho musí vzťahovať aj na predchádzanie incidentov vo vzduchu. "Pokiaľ smerujeme bližšie ku konkrétnym cieľom prímeria, potom bez spolupráce armády nebude nič fungovať," dodal šéf ruskej diplomacie, ktorého cituje agentúra AP.

Moderátor konferencie Wolfgang Ischinger podľa AP vyzval Lavrova, aby na škále 1-100 určil ako veľmi si je istý tým, že sa v Sýrii podarí nastoliť "zastavenie nepriateľských akcií" naplánované do týždňa, na čo Lavrov odpovedal "49".
Americký minister zahraničných vecí John Kerry a ukrajinský prezident Petro Porošenko na bezpečnostnej konferencii v Mníchove.
Foto: TASR/AP

Kerry obvinil Rusko z opakovanej agresie na Ukrajine a v Sýrii

Americký minister zahraničných vecí John Kerry kritizoval dnes Rusko za aktivity na Ukrajine a v Sýrii a obvinil Moskvu z "opakovanej agresie" v oboch krajinách.

Ekonomické sankcie voči Rusku ostanú podľa neho v platnosti pokým Moskva plne neimplementuje mierové dohody z Minska. "Rusko má jednoduchý výber: plne implementovať Minsk alebo i naďalej čeliť hospodárstvo poškodzujúcim sankciám," povedal Kerry na 52. ročníku Mníchovskej bezpečnostnej konferencie v Nemecku, ktorého citovala agentúra DPA.

Rusko sa vzpiera vôli medzinárodného spoločenstva podporou separatistov na východe Ukrajiny ako aj vojenskou intervenciou v Sýrii, ktorú uskutočňuje na pozvanie prezidenta Bašára Asada, dodal šéf amerického rezortu diplomacie.

Francúzsky premiér Manuel Valls dnes v Mníchove varoval, že teroristická hrozba je dlhodobá a treba očakávať ďalšie veľké útoky. Po dvoch útokoch na Francúzsko v roku 2015 "vstúpil svet do novej éry", povedal Valls pred najvyššími bezpečnostnými predstaviteľmi sveta.

"Sme vo vojne s terorizmom; k našim ľuďom musíme byť úprimní a musíme im povedať, že budú ďalšie útoky, veľké útoky - to je niečo, čo vieme určite," konštatoval podľa agentúry AP Valls. Dôležitým je podľa neho boj proti radikalizácii mládeže a nastolenie mieru v krajinách ako Sýria.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko vo vyhlásení na mníchovskej konferencii odsúdil aktivity Ruska na Ukrajine a v Sýrii, ktoré sú podľa neho "dôkazom toho, že žijeme v úplne odlišnom vesmíre ako Rusko".

Najväčším nebezpečenstvom pre Európanov je podľa jeho slov v súčasnosti "alternatívna Európa s alternatívnymi hodnotami," ako sú neznášanlivosť a nerešpektovanie ľudských práv. Porošenko sa takto vyjadril iba krátko po tom, ako ruský premiér Dmitrij Medvedev obvinil Západ z opätovného vyvolávania studenej vojny.

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.
Foto: TASR/AP

Rusko destabilizuje európsku bezpečnosť, vyhlásil šéf NATO

Čoraz sebavedomejšie Rusko destabilizuje európsku bezpečnosť, vyhlásil dnes generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg počas Mníchovskej bezpečnostnej konferencie.

Podľa agentúry AP Stoltenberg uviedol, že NATO "nechce novú studenú vojnu, ale naša reakcia musí byť zároveň pevná".

Šéf NATO zdôraznil potrebu dialógu, ale taktiež hájil kroky aliancie k posilneniu svojej obrany vrátane presunu väčšieho počtu vojakov a výbavy do krajín, ktoré susedia s Ruskom.

Stoltenberg zdôraznil, že zastrašovací zbrojný arzenál NATO obsahuje aj jadrové zbrane, ale "nikto by si nemal myslieť, že jadrové zbrane môžu byť použité ako súčasť konvenčného konfliktu - zásadným spôsobom by to zmenilo charakter akéhokoľvek konfliktu".

Kerry vyzval Rusko, aby zastavilo nálety proti legitímnej sýrskej opozícii
Šéf americkej diplomacie John Kerry gestikuluje počas prejavu na Mníchovskej bezpečnostnej konferencii, 13. februára 2016.
Foto: TASR

Rusko musí zastaviť útoky proti legitímnej sýrskej opozícii v rámci svojho leteckého ťaženia na podporu tamojšieho prezidenta Bašára Asada, a to ešte predtým, ako dôjde na budúci týždeň k implementácii prímeria. Na bezpečnostnej konferencii v Mníchove to dnes uviedol minister zahraničných vecí USA John Kerry.

"Drvivá väčšina ruských útokov bola dosiaľ vykonaná proti legitímnym opozičným skupinám. Ak chce Rusko dodržať dohodu, ktorú podpísalo, musí zmeniť svoje ciele. Celá medzinárodná podporná skupina pre Sýriu vrátane Ruska bude pracovať na tom, aby k tomu došlo," povedal Kerry, ktorého citovala agentúra DPA.

Odkázal pritom na vyše desiatku krajín, ktoré v piatok súhlasili s implementáciou prímeria do jedného týždňa.

Dohoda, medzi signatármi ktorej sú aj regionálne konkurenčné mocnosti Saudská Arábia a Irán, ráta s "pauzou" v bojoch, zatiaľ čo detaily dlhodobejšieho prímeria sú ešte predmetom rokovaní. Moskva najnovšie obvinenia Kerryho odmietla s tým, že Rusko v Sýrii útočí výlučne na teroristov.

Ruský premiér Dmitrij Medvedev, ktorý na konferencii v Mníchove zastupuje prezidenta Vladimira Putina, uviedol, že neexistujú žiadne dôkazy o ruskom bombardovaní sýrskych civilistov.