Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Rusko pridá k svojej Čiernomorskej flotile 80 nových lodí

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Počas vojenských cvičení NATO na západe Ukrajiny tento mesiac ruský minister obrany Sergej Šojgu vyhlásil, že Rusko musí zvýšiť počty vojakov na Kryme.

Novorossijsk 23. septembra (TASR) - Rusko zväčší svoju Čiernomorskú flotilu do roku 2020 o vyše 80 nových vojenských lodí a dokončí pre ňu druhú námornú základňu neďaleko mesta Novorossijsk do roku 2016. Povedal to dnes veliteľ flotily viceadmirál Alexandr Vitko ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi, ktorý prišiel na návštevu tohto prístavného mesta.

Vitko dodal, že druhá základňa na pobreží Čierneho mora je potrebná - bude slúžiť popri hlavnej základni v Sevastopole na Krymskom polostrove, ktorý Rusko na jar tohto roka anektovalo od Ukrajiny kvôli rozširovaniu NATO.

"Osemdesiat lodí a ďalšie plavidlá podľa očakávania dorazia do Novorossijska ešte pred rokom 2020. Čiernomorská flotila bude mať do roku 2020 celkovo 206 lodí a plavidiel," povedal podľa ruskej tlačovej agentúry Interfax Vitko prezidentovi Putinovi.

"Lode NATO sú v Čiernom mori neustále prítomné a aliancia plánuje v Čiernom mori vybudovať námornú základňu," uviedol ďalej Vitko.

NATO pravidelne uskutočňuje námorné cvičenia v Čiernom mori, najmä odvtedy, čo Rusko v marci anektovalo Krym, obývaný prevažne Rusmi. Moskva pripojila Krym k Rusku sčasti zo strachu, že noví prozápadní ukrajinskí predstavitelia sa budú snažiť začleniť krajinu do Severoatlantickej aliancie, napísala agentúra Reuters.

Zdroj z NATO vyhlásil, že nevie o žiadnych plánoch na novú námornú základňu v oblasti, ale dodal, že člen aliancie Bulharsko má základňu pri Čiernom mori, ktorú by mohli využívať lode NATO. Aliancia má ďalších dvoch členov s čiernomorským pobrežím - Rumunsko a Turecko.

Bývalá sovietska republika Gruzínsko, na východnom pobreží Čierneho mora, sa v minulosti snažila o členstvo v NATO. Lenže tak ako v prípade Ukrajiny aj v prípade Gruzínska je veľmi nepravdepodobné, že ho v blízkom čase prijmú do aliancie, pretože Moskva sa ostro stavia proti ďalšiemu rozširovaniu NATO smerom na východ.

Počas vojenských cvičení NATO na západe Ukrajiny tento mesiac ruský minister obrany Sergej Šojgu vyhlásil, že Rusko musí zvýšiť počty vojakov na Kryme.

Putin plánuje do konca tohto desaťročia investovať 21 biliónov rubľov (422,74 miliardy eur) na modernizáciu ruských ozbrojených síl. Časť týchto peňazí pôjde na vylepšenie obrannej infraštruktúry na Kryme.