Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 24. máj 2024Meniny má Ela
< sekcia Zahraničie

Fórum v Petrohrade sprevádzajú bezprecedentné bezpečnostné opatrenia

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Prísne bezpečnostné opatrenie Peskov spojil s hrozbou útokov z Ukrajiny, aké Rusko v poslednom čase zažíva pomerne často.

Moskva 16. júna (TASR) - Medzinárodné ekonomické fórum (PMEF-23), ktoré v piatok pokračovalo aj za účasti ruského prezidenta Vladimira Putina, sprevádzajú bezprecedentné bezpečnostné opatrenia. Ich súčasťou bolo aj zablokovanie internetovej komunikácie prostredníctvom mobilných operátorov.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v súvislosti s tým novinárom odporučil: "Používajte wifi", informovala agentúra AFP.

Prísne bezpečnostné opatrenie Peskov spojil s hrozbou útokov z Ukrajiny, aké Rusko v poslednom čase zažíva pomerne často.

Podľa miestneho spravodajského webu Fontanka.ru, ktorý citovala aj agentúra AFP, v budovách, kde sa konali diskusie fóra, hliadkovali psy a na kontrolu policajtmi čakali dlhé rady vozidiel.

"Bezpečnostné opatrenia... sú bezprecedentné," citovala Peskova tlačová agentúra Interfax.

"Nepriateľ koná drzo a nevzdáva sa svojich pokusov spôsobiť škody,"
povedal Peskov a dodal, že v takýchto podmienkach "je veľmi dôležité zostať v strehu a byť pripravený".

Ekonomické fórum sa koná v situácii, keď Rusko zažilo početné útoky s použitím dronov, ale aj vpády ozbrojených kománd z územia Ukrajiny či "výbuchy", z ktorých Moskva obviňuje ukrajinské ozbrojené sily.

Petrohrad je od Ukrajiny ďaleko, ale v apríli tam pri výbuchu nálože nastraženej v buste zahynul vplyvný vojenský bloger Vladlen Tatarskij. Moskva z prípravy tohto útoku obvinila ukrajinské tajné služby a ruských oponentov súčasného ruského vedenia.

O niekoľko týždňov neskôr došlo pri ďalšom výbuchu neďaleko Petrohradu k poškodeniu vysokonapäťového elektrického vedenia. Ruskí vyšetrovatelia v tejto súvislosti naznačovali, že išlo o sabotáž.