Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Rusko a Francuzsko budú spolupracovať na úrovni generálnych štábov

Na snímke vpravo ruský prezident Vladimir Putin a vľavo francúzsky prezident Francois Hollande počas stretnutia v Moskve 26. novembra 2015. Foto: TASR/AP

Rusko-francúzska spolupráca sa po teroristických útokoch v Paríži z 13. novembra výrazne zintenzívnila aj na politickej úrovni.

Moskva 24. decembra (TASR) - Rusko a Francúzsko chcú konzultovať svoje kroky v boji proti terorizmu na expertnej úrovni. Generálne štáby ozbrojených síl oboch atómových mocností by mali v tejto súvislosti vytvoriť pracovnú skupinu, informoval dnes rezort obrany v Moskve.

Armádni špecialisti by si mali vymieňať informácie v boji proti džihádistom z Islamského štátu (IS), zaznelo po moskovských rokovaniach šéfov generálnych štábov oboch krajín - Valerija Gerasimova a Pierra de Villiersa.

Informácie priniesla dnes tlačová agentúra DPA, a to iba niekoľko dní po tom, čo sa v ruskej metropole stretli ministri obrany Ruska a Francúzska - Sergej Šojgu a Jean-Yves Le Drian -, ktorí sa v pondelok dohodli na spolupráci s cieľom zabrániť incidentom pri nasadení ozbrojených síl oboch krajín v Sýrii.

Rusko-francúzska spolupráca sa po teroristických útokoch v Paríži z 13. novembra výrazne zintenzívnila aj na politickej úrovni. Prezidenti oboch krajín - Francois Hollande a Vladimir Putin - sa stretli v Moskve a demonštrovali jednotný postoj oboch krajín v danej otázke. Ruský prezident Vladimir Putin nariadil príslušníkom ozbrojených síl, aby v Sýrii považovali francúzske sily za svojho spojenca.

Ministri obrany oboch krajín sa dohodli aj na výmene informácií tajných služieb oboch krajín, avšak na bilaterálnej úrovni s tým, že Francúzsko získané údaje neposkytne Severoatlantickej aliancii (NATO). Le Drian v tejto súvislosti poznamenal, že Francúzsko sa necíti ako sprostredkovateľ medzi medzinárodnou koalíciou vedenou USA a Ruskou federáciou. Ide o boj proti spoločnému nepriateľovi.