Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Putin sa v Grécku stretol s opozíciou, vybral sa aj na horu Athos

Ruský prezident Vladimir Putin bozkáva bibliu počas príchodu na svätú horu Athos, kde sa konajú oslavy pri príležitosti 1000. výročia odkedy sa tu usídlili aj ruskí mnísi, 28. mája 2016. Foto: TASR/AP

Putin pricestoval do Grécka s ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom a čelnými predstaviteľmi štátnych ropných a plynárenských spoločností.


Atény 28. mája (TASR) - Ruský prezident Vladimir Putin, ktorý je na dvojdňovej oficiálnej návšteve Grécka, sa v piatok večer stretol v Aténach aj s vodcom hlavnej opozičnej konzervatívnej strany Nová demokracia (ND) Kyriakosom Mitsotakisom, informovala tlačová agentúra DPA.

Mitsotakis navštívil Putina vo večerných hodinách na hoteli a ruský prezident vyjadril nádej, že ďalšie parlamentné strany budú pozitívne reagovať na ruské záujmy v Grécku.

Predtým na stretnutí s premiérom Alexisom Tsiprasom zaznelo, že Grécko považuje posilňovanie vzťahov s Ruskom za svoju strategickú voľbu.

Vodca Novej demokracie povedal Putinovi, že sa s vládnucou zhodujú na posilnení vzťahov medzi Gréckom a Ruskom. A poznamenal, že Nová demokracia, ktorá bola v rokoch 2004-2009 pri moci, už vtedy výrazne usilovala o rozšírenie vzťahov medzi oboma krajinami.

Putin pricestoval do Grécka s ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom a čelnými predstaviteľmi štátnych ropných a plynárenských spoločností.

Na bezpečnosť Putina v Aténach dohliada okolo 2500 gréckych policajtov, ktorí podľa tlačovej agentúry AP zablokovali väčšinu centra pre motoristov i verejnú hromadnú dopravu.

Putin sa vydal aj na svätú horu Athos

Ruský prezident Vladimir Putin navštívil dnes svätú horu Athos, kde sa konajú oslavy pri príležitosti 1000. výročia odkedy sa tu usídlili aj ruskí mnísi. Informovala o tom tlačová agentúra TASS s tým, že Putin bol na hore Athos naposledy pred vyše 10 rokmi, v septembri 2005.

Archívne záznamy tohto mníšskeho štátu, v ktorom sa nachádza množstvo kláštorov a posvätných miest pravoslávnych kresťanov, prvýkrát zaznamenali ruského opáta kláštora v roku 1016.

Grécka prezidentská kancelária uviedla, že Putina bude pri púti na horu Athos sprevádzať prezident Prokopis Pavlopulos.

Putin navštívi na Svätej hore katedrálu Nanebovzatia Panny Márie, stretne sa s členmi vedenia tohto mníšskeho štátu a následne sa presunie do kláštora svätého Panteleimona, v ktorom žijú ruskí mnísi.

V kláštore sa Putin zúčastní na cirkevnom obrade, ktorý pri príležitosti milénia príchodu ruských mníchov na horu Athos povedie patriarcha moskovský a celej Rusi Kirill. Ten pricestoval do Solúna v piatok.

Vo večerných hodinách by mal Putin odletieť zo Solúna domov do Moskvy.