Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

VIDEO: Haváriu lietadla v Rostove na Done neprežil nikto zo 62 ľudí

Lietadlo nízkonákladovej leteckej spoločnosti flydubai smerujúce z Dubaja do mesta Rostov nad Donom v juhozápadnom Rusku havarovalo pri pokuse o pristátie. Foto: TASR/AP

Nešťastiu predchádzal jeden nevydarený pristávací manéver, po ktorom stroj dve hodiny krúžil nad letiskom. S kontrolnou vežou posádka normálne komunikovala, okrem iného aj o počasí.

Rostov na Done/Dubaj 19. marca (TASR) - Nikto zo 62 ľudí na palube neprežil haváriu lietadla nízkonákladovej spoločnosti FlyDubai, ktoré sa dnes zrútilo na letisku v ruskom meste Rostov na Done, ležiacom neďaleko ukrajinských hraníc približne 950 kilometrov južne Moskvy.

We are aware of an incident involving our flight FZ981 from Dubai to Rostov On Don. We are investigating further details and will publish an update once more information is available.

Posted by flydubai on 18. marec 2016


"Vieme o incidente, ktorý sa týka nášho letu FZ981 z Dubaja do Rostova nad Donom. Preverujeme ho, viac informácií zverejníme po získaní ďalších údajov," uviedla letecká spoločnosť na Facebooku.

Z 55 cestujúcich letu FZ981, ktorí sa v čase nešťastia nachádzali na palube Boeingu 737-800 letiaceho z Dubaja do Rostova na Done, bolo 33 žien, 18 mužov a štyri deti. Išlo o 44 občanov Ruska, osem Ukrajincov, dvoch Indov a jedného Uzbeka, oznámili aerolínie FlyDubai.



Okrem cestujúcich zahynulo aj sedem členov posádky. Pilot pochádzal z Cypru, druhý pilot bol Španiel. O národnosti zvyšných členov posádky spoločnosť neinformovala. Obaja piloti mali nalietaných takmer 6000 hodín.

Boeing sa zrútil o 03.40 h miestneho času (01.40 h SEČ) vo vzdialenosti približne 250 metrov od konca pristávacej dráhy. Zatiaľ nie je známe, čo nehodu spôsobilo, avšak jej pravdepodobnou príčinou mohla byť zlá viditeľnosť a silný bočný vietor.

Stroj štartoval z Dubaja v Spojených arabských emirátoch o 19.20 h SEČ a v Rostove na Done mal pristáť o 23.40 h SEČ.

Nešťastiu predchádzal jeden nevydarený pristávací manéver, po ktorom stroj dve hodiny krúžil nad letiskom. S kontrolnou vežou posádka normálne komunikovala, okrem iného aj o počasí. Televízia Rossija24 s odvolaním sa na vyšetrovateľov uviedla, že kapitán chcel prerušiť aj druhý pokus o pristátie, lietadlo sa však z výšky približne 1200 metrov nečakane zrútilo na zem pod ostrým uhlom.





Na portáli YouTube bol zverejnený záznam posledných siedmich minút komunikácie letiskovej veže a posádky (https://www.youtube.com/watch?v=57v4_U-N15c&feature=youtu.be), z ktorého však nič nesvedčí o problémoch na palube.

Havarovaný boeing bol vyrobený v roku 2011 a naposledy ho kontrolovali 21. januára tohto roku. Ide o prvé nešťastie lietadla spoločnosti FlyDubai pôsobiacej od roku 2009.



Krátko po nešťastí sa našli obe čierne skrinky. Ruský prezident Vladimir Putin vyslovil sústrasť pozostalým obetí.

Na vyšetrovaní nešťastia sa okrem Ruska budú podieľať aj odborníci zo Spojených arabských emirátov, USA a Francúzska, informovala agentúra TASS.

Pracovníčka ministerstva Ruskej federácie pre mimoriadne situácie (vľavo), sa pokúša upokojiť príbuzných obetí havárie lietadla
Foto: TASR/AP


Dubaj je obľúbenou destináciou ruských dovolenkárov, žije a pracuje tam aj veľa vysťahovalcov z Ruska. FlyDubai lietajú do Rostova na Done od roku 2013.