Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Rusko: Hizballáh nie je teroristická skupina

Na ilustračnej snímke Veľký Kremeľský palác v Moskve Foto: TASR/AP

USA a Európska únia považujú Hizballáh za organizáciu, ktorá má styky s teroristickými skupinami.

Moskva 15. novembra (TASR) - Moskva nepovažuje libanonské šiitské zoskupenie Hizballáh za teroristickú organizáciu, citovala dnes ruská tlačová agentúra Interfax námestníka ruského ministra zahraničných vecí Michaila Bogdanova.

Rusko sa usiluje o medzinárodnú dohodu o tom, ktoré zo skupín aktívnych v sýrskom konflikte by mali byť považované za teroristické a ktoré je možné zapojiť do rokovaní o politickej dohode, ale názory Moskvy a Washingtonu sa rozchádzajú, uviedla dnes agentúra Reuters.

V sobotu sa účastníci rokovaní o Sýrii vo Viedni dohodli, že Jordánsko bude koordinovať snahy o zostavenie spoločného zoznamu teroristických skupín.

"Niektorí hovoria, že Hizballáh je teroristická organizácia. Udržiavame s nimi kontakty a vzťahy, pretože ich nepovažujeme za teroristickú organizáciu," citovala dnes ruská agentúra Bogdanova.

"Nikdy nespáchali žiadne teroristické činy na ruskom území. Hizballáh bol zvolený ľudom do libanonského parlamentu. V Libanone sú členovia vlády a ministri, ktorí sú z Hizballáhu. Je to legitímna spoločensko-politická sila," uviedol ruský diplomat.

Sily Hizballáhu bojujú v Sýrii na strane sýrskeho prezidenta Bašára Asada, ktorý je tiež spojencom Moskvy.

USA a Európska únia považujú Hizballáh za organizáciu, ktorá má styky s teroristickými skupinami. A pozerajú sa na ňu s podozrením aj pre jej blízke vzťahy s Iránom.