Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Rusko nemá v úmysle obmedzovať prístup na internet, ani ho kontrolovať

Zľava ruský premiér Dmitrij Medvedev, ruský prezident Vladimir Putin, predsedníčka hornej komory ruského parlamentu Valentina Matvijenková a vedúci kancelárie prezidenta Ruskej federácie Sergej Ivanov počas zasadnutia Rady bezpečnosti o možných dôsledkoch dohody Ukrajina-EÚ Foto: TASR/AP

Ubezpečil o tom dnes ruský prezident Vladimir Putin na zasadnutí Rady bezpečnosti Ruskej federácie.

Moskva 1. októbra (TASR) - Rusko nemá v úmysle obmedzovať prístup na internet, ani zaviesť totálnu kontrolu nad ním, ubezpečil dnes ruský prezident Vladimir Putin na zasadnutí Rady bezpečnosti Ruskej federácie venovanom opatreniam na ochranu pred hrozbami v počítačovej sfére. Putin dodal, že "o tom sa ani neuvažovalo".

Ruský prezident však uviedol, že Rusko čelí rastúcemu počtu počítačových útokov na svoje internetové domény. Dodal, že ich počet "mnohonásobne" stúpol v posledných šiestich mesiacoch. Preto vyhlásil, že Rusko musí chrániť štátne internetové domény pred počítačovými útokmi.

Putin v tejto súvislosti podľa agentúry TASS vyhlásil, že niektoré krajiny zneužívajú svoje dominantné postavenie na internete na dosiahnutie svojich vojensko-politických cieľov.

Agentúra RIA Novosti uviedla, že problémy s fungovaním ruských serverov a počítačovou bezpečnosťou Ruska vo všeobecnosti sa stali aktuálnymi v súvislosti s vyostrením rozporov medzi Ruskom a Západom kvôli udalostiam súvisiacim s vnútropolitickým vývojom na Ukrajine. Sankcie uvalené Západom na Rusko donútili ruských výrobcov, aby hľadali náhradných dodávateľov, vrátane komponentov pre internetové technológie.

TASS pripomenul, že ruské vedenie už prijalo viacero opatrení pre prípad, že by sa západné štáty pokúsili zablokovať Rusku prístup k internetu.

Kremeľ už dlhší čas čelí obvineniam, že chce izolovať ruský internet. Rozhodne ich však odmieta a opakovane zdôrazňuje, že jeho jediným záujmom je zaistenie národnej bezpečnosti v čase, keď vzťahy Moskvy so Západom v dôsledku udalostí na Ukrajine ochladli na úroveň čias studenej vojny.

Napriek svojim tvrdeniam však Moskva schválila viacero zákonov namierených proti používateľom internetu vrátane povinnosti obľúbených blogerov prihlásiť sa na úrade pre dohľad nad médiami (Roskomnadzor) alebo povinnosti webových stránok uchovávať osobné údaje ruských občanov. Začiatkom tohto roka označil ruský prezident Vladimir Putin internet za "špeciálny projekt CIA".