Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Rusko je agresor, tvrdí ukrajinský parlament

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Vo svojom vyhlásení ukrajinskí poslanci zdôrazňujú aj "nutnosť ukončenia protizákonnej okupácie ukrajinského územia".

Kyjev 27. januára (TASR) - Ukrajinský parlament schválil dnes návrh vyhlásenia, ktoré definuje Rusko ako agresora a samozvané republiky na východe Ukrajiny označuje za teroristické organizácie.

Podľa agentúry UNIAN návrh vyhlásenia adresovaného štátom a medzinárodným organizáciám podporilo 271 z 298 zaregistrovaných poslancov. Opozícia za návrh nehlasovala.

Ukrajinský parlament vyzval "medzinárodných partnerov Ukrajiny, aby nedopustili beztrestnosť ľudí, ktorí sú zodpovední za zločiny proti ľudskosti spáchané od začiatku ruskej agresie voči Ukrajine".

Poslanci obvinili Rusko z podpory terorizmu a zablokovania činnosti Bezpečnostnej rady OSN, čím Moskva podľa nich "ohrozuje medzinárodný mier a bezpečnosť".

V texte sa hovorí aj o nutnosti zosilnenia nátlaku na Rusko vrátane obmedzení a sankcií, s cieľom zastaviť ruskú agresiu a donútiť ruské vedenie, aby dôsledne plnilo všetky body mierových protokolov z Minska.

Vo vyhlásení poslanci zdôrazňujú aj "nutnosť ukončenia protizákonnej okupácie ukrajinského územia" a prepustenia všetkých zajatcov a ukrajinských občanov protizákonne zadržiavaných na území Ruska vrátane poslankyne parlamentu Nadije Savčenkovej, ktorá je väznená v Rusku.

Ukrajinskí poslanci tiež žiadajú obmedziť právomoci členov ruskej delegácie v Parlamentnom zhromaždení Rady Európy (PZ RE), a to až dovtedy, kým Rusko "neprestane ignorovať požiadavky medzinárodného spoločenstva".

Vo vyhlásení sa spomína aj nevyhnutnosť poskytnúť Ukrajine vojenskú pomoc s cieľom posilniť kapacity jej obrany. Poslanci žiadajú partnerov aj o vyčlenenie humanitárnej pomoci pre civilistov v zóne bojov a presídlencov a zapojiť sa do obnovy infraštruktúry v oblasti Donbasu.

Ukrajinský parlament v závere vyhlásenia vyzýva medzinárodné spoločenstvo, aby uznalo fakt agresie voči Ukrajine a okupáciu jej územia a zintenzívnilo výzvy na návrat k medzinárodne uznaným hraniciam Ukrajiny, čím sa svet - podľa ukrajinských poslancov - vyhne nebezpečnému precedensu v podobe narušenia bezpečnostného systému, ktorý sa vytvoril po druhej svetovej vojne.