Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Rusko kritizuje Maďarsko za vývoz zbraní na Ukrajinu

Maďasko dôrazne dementovalo správy o vývoze zbraní na Ukrajinu.

Budapešť/Moskva 15. augusta (TASR) - Maďarské ministerstvo zahraničných vecí a vonkajších ekonomických vzťahov dnes dôrazne dementovalo správy o tom, že exportuje vojenskú techniku na Ukrajinu.

Vyplýva to z obsahu komuniké, zverejneného dnes večer v Budapešti a sprostredkovaného tlačovou agentúrou MTI.

Podľa rovnakého zdroja maďarské ozbrojené sily prepravovali po železnici bojové vozidlá a inú bojovú techniku z jedného skladu do iného. Náklad nikdy neprekročil maďarské štátne hranice a nemá žiadnu súvislosť s dianím na Ukrajine.

Preprava súvisí s niekoľko rokov plánovanou transformáciou logistickej zásobovacej sústavy maďarských ozbrojených síl, informoval rezort v Budapešti.

Maďarské internetové noviny Hídfő.Net priniesli s odvolaním sa na pozorného, nemenovaného čitateľa materiál a sériu fotografií vlakovej súpravy s vyradenou a údajne za desatinu trhovej ceny predanou armádnou technikou, ktorá začiatkom augusta prekročila maďarsko-ukrajinskú štátnu hranicu.

Údajný export obrnenej techniky, vrátane tankov typu T-72, z Maďarska na Ukrajinu podrobil dnes v reakcii na spomínaný materiál internetových novín ostrej kritike ruský rezort zahraničných vecí.

Dodávky zbraní určených pre Kyjev predstavujú, ako zaznelo z Moskvy, otvorené porušenie záväzkov Budapešti v oblasti exportu konvenčných zbraní.

Podľa ruskej diplomacie maďarské ministerstvo obrany prostredníctvom splnomocneného subjektu dodalo na Ukrajinu spomínané zbraňové systémy. Takýto export je podľa názoru Moskvy v rozpore so spoločným stanoviskom členských krajín Európskej únie, ktoré zaväzuje unijné štáty neexportovať produkciu, vhodnú na prehĺbenie alebo vyvolanie ozbrojených konfliktov. Navyše by exportujúca krajina mala zohľadniť aj dodržiavanie medzinárodných štandardov v oblasti rešpektovania ľudských práv v prijímajúcej krajine.