Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Rusko chce vyslať na Krym viac vojakov

Ruské vojenské vozidla asi 15 km od ukrajinskej hranice. Foto: TASR/AP

Zvyšovanie počtu ruských vojakov na Kryme však podľa NATO oslabí prímerie na Ukrajine.

Brusel 16. septembra (TASR) - Ruský minister obrany Sergej Šojgu dnes oznámil, že Moskva musí zvýšiť svoju vojenskú prítomnosť na Krymskom polostrove. "Vyslanie náležitých a sebestačných síl na Krym je jednou z (našich) hlavných priorít," citovala ministra agentúra Reuters. Akýkoľvek nárast počtu ruských vojakov na Krymskom polostrove však bude znamenať zvýšenie napätia a oslabenie prímeria na východe Ukrajiny, uviedla dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na vyhlásenie NATO.

"Dostali sa k nám správy, že Rusko má v úmysle zvýšiť svoju vojenskú prítomnosť na Kryme. Takýto krok môže viesť len k zvýšeniu napätia a ďalšiemu podkopaniu v súčasnosti platného prímeria (na východe Ukrajiny), ako aj k oslabeniu bezpečnosti v tejto oblasti, ktorú kroky Ruska do značnej miery ohrozujú," uviedla hovorkyňa NATO Oana Lungescu.

Rusko predtým avizovalo, že vzhľadom na údajnú prítomnosť zahraničných síl neďaleko ruských hraníc by mohlo zvýšiť početné stavy svojich jednotiek na Kryme.

Krymská republika a mesto Sevastopol sa stali subjektmi Ruskej federácie 18. marca, keď prezident Vladimir Putin a proruské vedenie polostrova podpísali v moskovskom Kremli zmluvu o ich pripojení k Rusku.

Predchádzalo tomu 16. marca referendum o štatúte polostrova, v ktorom sa väčšina voličov vyslovila za jeho pripojenie k Rusku. Referendum iniciovalo nové silne proruské vedenie krymskej autonómie, ktoré neuznalo novú ukrajinskú vládu vytvorenú po protivládnych nepokojoch.

Vláda v Kyjeve i Západ referendum a jeho výsledky odmietli uznať a za ohrozenie územnej celistvosti a suverenity Ukrajiny uvalili sériu sankcií, ktoré sa dotkli ruských i krymských predstaviteľov.