Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

S. Lavrov kritizoval zablokovanie účtov televízie RT na Facebooku

Sergej Lavrov, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Ruský minister zahraničných vecí pripomenul, že Rusko adresovalo viacero žiadostí predstaviteľovi OBSE pre slobodu médií Harlemovi Désirovi, ktorý už na ne začal odpovedať.

Moskva 19. februára (TASR) - Rozhodnutie Facebooku zablokovať účty televíznej stanice RT je ďalším príkladom nátlaku na ruské médiá. Uviedol to v utorok ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov po rokovaniach so svojím slovenským kolegom a úradujúcim predsedom Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) Miroslavom Lajčákom v Moskve.

"Myslím si, že nie je žiadna pochybnosť o tom, že je to ďalší príklad nátlaku na ruské médiá a slobodu prejavu. Je to poľutovaniahodné," povedal šéf ruskej diplomacie podľa agentúry TASS.

S Lajčákom prediskutoval túto záležitosť a upriamil na to jeho pozornosť. Spomenul som aj iné príklady, keď RT a Sputnik boli vystavené "nezakrývanej diskriminácii". Vo Francúzsku im podľa jeho slov bránia v účasti na mnohých oficiálnych podujatiach.

V súvislosti s tým, či dôjde k prijatiu odvetných opatrení, Lavrov uviedol, že je odporcom krokov v štýle oko za oko v oblasti obmedzovania činnosti médií. "Fakt, že to stále nerobíme, dokazuje našu zdržanlivosť aj silu, sme otvorenou spoločnosťou," povedal.

Uviedol, že v Rusku pracujú ukrajinskí žurnalisti, ktorí podľa neho "dosť agresívne" pokrývajú udalosti v krajine, rovnako tak rusko-ukrajinské vzťahy a ruské vzťahy so Západom. Poznamenal, že príslušné organizácie vrátane OBSE sú povinné garantovať slobodu pre novinárov a pre ich profesionálnu aktivitu, ako aj prístup k informáciám.

Lavrov pripomenul, že Rusko adresovalo viacero žiadostí predstaviteľovi OBSE pre slobodu médií Harlemovi Désirovi, ktorý už na ne začal odpovedať. "Dúfam, že bude nasledovať aj reakcia na ostatné, a nie formou písomných odpovedí, ale vo forme konkrétnych krokov, ktoré môže a mal by prijať voči tým krajinám, kde je sloboda médií porušovaná," dodal.