Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Zahraničie

Lavrov a Kerry sa stretnú v Paríži na rozhovoroch o ukončení krízy

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov a jeho americký kolega John Kerry. Foto: TASR/AP

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov dnes vyhlásil, že jeho krajina nemá plány ani záujem narušiť hranice Ukrajiny.

Moskva/Washington/Shannon 29. marca (TASR) - Americko-ruské stretnutie o vyriešení sporu okolo Ukrajiny sa uskutoční v Paríži v nedeľu. Oznámilo to dnes ruské aj americké ministerstvo zahraničných vecí, na ktoré sa v správach odvolali tlačové agentúry DPA, AP a Reuters.

Vo vyhlásení, ktoré zverejnila ruská tlačová agentúra Interfax, nebol uvedený presný čas ani miesto parížskeho stretnutia, na ktorom bude prítomný šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov a jeho americký kolega John Kerry. Obaja diplomati už celé dni vedú diskusie o upokojení krízy, ktorú vyvolalo pripojenie ukrajinského regiónu Krym k Rusku.

Rozhovory ministrov budú nasledovať po piatkovom telefonáte ruského prezidenta Vladimira Putina americkému lídrovi Barackovi Obamovi, počas ktorého diskutovali o americkom diplomatickom návrhu na vyriešenie ukrajinskej krízy.

Kerry dnes teda na pol ceste domov zo Saudskej Arábie náhle zmenil smer letu a v Európe sa ešte zdrží kvôli rozhovorom s Lavrovom. Kerry bol tento týždeň v Rijáde, ako aj v Ríme a Haagu spolu s prezidentom Obamom, ale cestuje iným lietadlom.

Kerry dnes letel zo saudskoarabskej metropoly Rijád do írskeho mesta Shannon, aby tam doplnili palivo na let do USA. Zmenil však plán a vydal sa do Paríža. S Lavrovom telefonoval ešte počas letu z Rijádu, po Putinovom piatkovom telefonáte s Obamom - počas neho sa obaja prezidenti dohodli, že pošlú svojich ministrov zahraničných vecí na diskusiu o prípadnom diplomatickom vyriešení ukrajinskej situácie.

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov dnes vyhlásil, že jeho krajina nemá plány ani záujem narušiť hranice Ukrajiny. Informovala o tom štátna agentúra RIA Novosti.

"Chceme len, aby úsilie (o riešenie ukrajinskej krízy) vyvíjali všetci," povedal Lavrov v štátnej televízii. "Chceme, aby sa zastavila svojvôľa na Ukrajine, ktorú sa Západ... pokúša zatajiť, aby si Západ uvedomil svoju zodpovednosť," uviedol minister v stanovisku k západným správam o možnej eskalácii na rusko-ukrajinskej hranici.

Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun v piatok informoval, že ruský prezident Vladimir Putin ho ubezpečil, že nemá v úmysle podnikať vojenské kroky na juhu a východe Ukrajiny.

Ruský minister obrany Sergej Šojgu svojho amerického rezortného partnera Chucka Hagela podobne ubezpečil, že Moskva neplánuje vyslať svoje vojenské jednotky na Ukrajinu.