Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Požiar v psychiatrickej liečebni má 38 obetí, hasiči prišli o hodinu

Hasiči prehľadávajú zhorenisko liečebne. Foto: TASR/AP

Oheň skoro ráno a plamene pohltili jednoposchodovú budovu skôr než stihli zasiahnuť hasiči.

Moskva 26. apríla (TASR) - Požiar v psychiatrickej liečebni v dedine Ramenskij neďaleko Moskvy si dnes vyžiadal životy 38 ľudí, vrátane dvoch lekárov.

Uniknúť sa podarilo len trom osobám: podľa agentúry AP ide o zdravotné sestry, agentúra DPA informuje o dvoch preživších pacientoch a jednej zdravotníčke.

Obete požiaru mali od 20 do 76 rokov. Ministerstvo zdravotníctva informovalo, že v liečebni boli hospitalizovaní pacienti s vážnymi psychickými poruchami, ale aj ľudia liečiaci sa zo závislosti od alkoholu a drog.

Prudký požiar v psychiatrickej liečebni.
Foto: TASR/AP


Požiar vypukol v skorých ranných hodinách, keď pacienti spali. Okná liečebne boli zamrežované, ale v budove boli dva núdzové východy. Niektorí pacienti sa snažili ujsť, ale nadýchali sa splodín horenia. Iní neboli po užití silných psychofarmák schopní úteku. Agentúra RIA Novosti uviedla, že mnohé telá obetí našli hasiči priamo na nemocničných lôžkach, takže zomreli v spánku.

Službukonajúca zdravotná sestra volala na tiesňovú linku okamžite po tom, ako sa aktivoval požiarny hlásič. Požiar sa snažila uhasiť hasiacim prístrojom. Plamene sa však rýchlo šírili. Z budovy stihli vyviesť dvoch pacientov.

Vadim Belovošin z ruského ministerstva pre mimoriadne situácie neskôr spresnil, že hasičom trvalo hodinu, kým na základe tiesňového volania prišli na miesto požiaru, pretože kompa cez rieku nepremávala, takže museli použiť dlhšiu náhradnú trasu.

Podľa RIA Novosti kompa nepremávala kvôli vysokej hladine vody v rieke.

Agentúra AP uvádza ako dôvod požiaru skrat v elektroinštalácii. Podľa agentúry RIA Novosti horieť začalo v drevenej prístavbe, ktorá slúžila ako karanténa. Prípadom sa začal zaoberať Vyšetrovací výbor. Vyšetrovatelia sa však budú skúmať, či príjazd hasičov na miesto nešťastia zodpovedá stanoveným normám.

Požiare v budovách sú v Rusku pomerne častým javom. Dochádza k nim najmä kvôli nerešpektovaniu protipožiarnych opatrení, ako aj elektroinštalácii nezodpovedajúcej predpisom. V liečebni vykonali naposledy kontrolu protipožiarnych opatrení vlani v auguste, pričom sa nezistili žiadne nezrovnalosti.



Ministerstvo pre mimoriadne situácie opakovane upozorňuje, že budovy, v ktorých sa poskytuje celodenná sociálna starostlivosť, ako sú nemocnice, domovy pre seniorov, či internáty, musia mať také protipožiarne zabezpečenie, aby hlásenie o vypuknutí požiaru dostala priamo najbližšia hasičská stanica.

Dedina Ramenskij, kde sa tragédia odohrala, sa nachádza asi 50 kilometrov juhovýchodne od Moskvy. Gubernátor Podmoskovskej oblasti Andrej Vorobiov vyhlásil sobotu za deň smútku. Prezident Vladimir Putin nariadil príslušným úradom dôsledne prešetriť okolnosti tragédie a pomôcť pozostalým.