Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Rusko blokuje litovské kamióny a tovar na hraniciach, Litva protestuje

Ilustračné foto Foto: TASR

Vilnius informoval, že od víkendu neboli do ruského regiónu Kaliningrad vpustené žiadne autá ani kamióny s litovskými evidenčnými číslami.

Vilnius 25. novembra (TASR) - Litva obvinila v pondelok Moskvu z blokovania svojich vozidiel a tovaru na ruských hraniciach a v tejto súvislosti si predvolala ruského veľvyslanca.

Informovala o tom agentúra Reuters.

Nákladná autodoprava a logistika sú dôležité pre obchodovanie s Ruskom a sú tak aj kľúčovou súčasťou ekonomiky Litvy, členskej krajiny Európskej únie. Dosiaľ však dobre odolávali embargám medzi Ruskom a EÚ, ktoré obe strany na seba uvaľujú v štýle oko za oko, zub za zub.

Vzťahy medzi Litvou a Ruskom sú však napäté. Litovská prezidentka Dalia Grybauskaite v pondelok prisľúbila Ukrajine vojenskú pomoc v boji proti proruským separatistom. Prezidentka navyše minulý týždeň označila Rusko za "teroristickú krajinu", keď odmietlo identifikovať vojakov operujúcich na východe Ukrajiny ako Rusov.

Vilnius informoval, že od víkendu neboli do ruského regiónu Kaliningrad vpustené žiadne autá ani kamióny s litovskými evidenčnými číslami.

"Povedal som veľvyslancovi, že podľa názoru Litvy kroky, ktoré uplatňujú ruskí predstavitelia proti vozidlám s litovskou poznávacou značkou, proti litovským kamiónom a tovaru vyrobenému alebo naloženému v Litve... majú diskriminačný charakter," povedal námestník litovského ministra zahraničných vecí Andrius Krivas.

"Požiadal som veľvyslanca, aby okamžite prestali s týmito diskriminačnými praktikami," dodal Krivas.

Litovskí dopravcovia a veľkosklady už začali strácať zákazníkov, ktorí sa obávajú odkladov či meškania tovaru, a preto sa snažia najímať kamióny z iných krajín.