Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

VIDEO: Ruské vojnové lode zasiahli infraštruktúru Islamského štátu

Ilustračné foto. Prezident Vladimir Putin sleduje vojenské manévre. Foto: TASR/AP

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov uviedol, že Rusko konzultuje trajektóriu okrídlených rakiet vypaľovaných z vojnových lodí Kaspickej flotily s Irakom a Iránom.

Damask/Moskva 8. októbra (TASR) - Ruské ministerstvo obrany informovalo, že štyri ruské vojnové lode zasiahli v noci nadnes v Sýrii infraštruktúru Islamského štátu (IS).

Strely zasiahli dielne na výrobu granátov a výbušných zariadení, veliteľské centrá, muničné sklady, sklady pohonných hmôt a výcvikové tábory, uvádza sa podľa agentúry Reuters v dnešnom vyhlásení na webovej stránke ministerstva obrany.

Agentúra Interfax dnes citovala vyhlásenie hlavného veliteľa ruského vojenského letectva Viktora Bondareva, ktorý spresnil, že od 30. septembra, keď sa začala ruská operácia v Sýrii, ruské lietadlá zasadili objektom IS spolu 112 vzdušných úderov.

Bondarev doplnil, že všetky vypálené bomby a rakety zasiahli určený cieľ. Každej akcii podľa neho predchádza dôsledná príprava posádky alebo obsluhy.




"Študujeme údaje získané z dronov, ako aj snímky vesmírnej rozviedky," uviedol. Spresnil, že po návrate z misie sa vyhodnocuje úspešnosť každej z posádky lietadiel, okrem iného aj na základe záberov z družíc, bezpilotných lietadiel a údajov vojenskej rozviedky.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov podľa agentúry RIA Novosti uviedol, že Rusko konzultuje trajektóriu okrídlených rakiet vypaľovaných z vojnových lodí Kaspickej flotily s Irakom a Iránom.

RIA Novosti poznamenala, že videozáznam zásahu stanovených cieľov v Sýrii raketami vypálenými z ruských lodí je dostupný aj na kanáli YouTube ruského ministerstva obrany.



Bondarev zdôraznil, že počas ruských leteckých operácií v Sýrii nebol zasiahnutý nijaký civilný objekt.

Sýrska opozícia i západné štáty však tvrdia opak: podľa nich došlo k obetiam na životoch z radov civilistov, ako aj k zásahu pozícií umiernenej sýrskej opozície, ktorá bojuje proti režimu sýrskeho prezidenta Bašára Asada.