Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Rusko má podľa Lavrova nový plán na ukončenie vojny v Sýrii

Sergej Lavrov Foto: TASR/AP

Lavrov by sa mal vo štvrtok podľa informácií agentúry AP v nemeckom Mníchove stretnúť so svojím americkým partnerom Johnom Kerrym.

Moskva 9. februára (TASR) - Moskva predstavila Washingtonu nové návrhy na ukončenie občianskej vojny v Sýrii. V dnes zverejnenom rozhovore to povedal ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov.

Tento plán je podľa hlavného ruského diplomata konkrétny a jednoduchý, jeho detaily však vo vyjadreniach pre denník Moskovskij Komsomolec ďalej nešpecifikoval.

Lavrov by sa mal vo štvrtok podľa informácií agentúry AP v nemeckom Mníchove stretnúť so svojím americkým partnerom Johnom Kerrym.

Šéf ruského rezortu zahraničia nezareagoval na kritiku, že ku zlyhaniu mierových rozhovorov o Sýrii v uplynulom týždni v Ženeve prispelo aj Rusko, a to tým, že letecky krylo vojenský postup sýrskej vlády severne od mesta Aleppo. Namiesto toho obvinil Turecko, že rozdúchava konflikt tým, že zásobuje povstalcov zbraňami a inými dodávkami, ako aj tým, že od nich kupuje ropu.

Rusko sa vo všeobecnosti považuje za blízkeho spojenca vlády sýrskeho prezidenta Bašára Asada. Na jeho pozvanie uskutočňuje od 30. septembra v Sýrii leteckú ofenzívu zameranú na podporu vládnych operácií proti povstalcom, dodala AP.