Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Rusi skonfiškovali Berezovského majetok

Na archívnej snímke z 31. augusta 2012 ruský oligarcha Boris Berezovskij Foto: TASR/AP Photo

Na žiadosť ruskej prokuratúry v roku 2011 niektoré krajiny zmrazili Berezovského aktíva vo výške viac ako 320 miliónov dolárov.

Moskva 27. júla (TASR) - Ruské úrady skonfiškovali majetok niekdajšieho oligarchu Borisa Berezovského, ktorý zomrel v marci tohto roka v londýnskom exile. Informovala o tom dnes ruská agentúra RIA Novosti.

Hodnotu zabaveného majetku zatiaľ nevyčíslili. Podľa niektorých ruských médií však môže ísť o 300 miliónov rubľov. Podobnú sumu od roku 2008 vrátili úrady Berezovského veriteľom, uviedol Artur Parfenčikov, šéf Federálnej služby exekútorov. Celkové pohľadávky zosnulého magnáta predstavujú podľa RIA Novosti 3,2 miliardy rubľov.

V roku 2007 ruský súd poslal Berezovského, ktorý si od roku 2000 užíval azyl v Británii, na šesť rokov do väzenia. Uznal ho za vinného z krádeže miliónov dolárov, ktoré patrili leteckej spoločnosti Aeroflot. Súd mu nariadil, aby jej vyplatil deväť miliónov dolárov. V roku 2009 ho odsúdil na ďalších 13 rokov za krádež tisícov áut spoločnosti AvtoVAZ.

Na žiadosť ruskej prokuratúry v roku 2011 niektoré krajiny zmrazili Berezovského aktíva vo výške viac ako 320 miliónov dolárov. Len vo Francúzsku to bolo 13 miliónov.