Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Zahraničie

Medzinárodné médiá v Rusku budú zahraničnými agentmi

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Poslanec Štátnej dumy Leonid Levin uviedol, že práve schválený zákon poskytne ministerstvu spravodlivosti nástroj, na základe ktorého bude môcť označiť medzinárodné médiá za zahraničných agentov.

Moskva 15. novembra (TASR) - Poslanci dolnej komory ruského parlamentu (Štátnej dumy) schválili v stredu zákon, ktorý umožní úradom požadovať od zahraničných médií pôsobiacich v Rusku, aby sa zaregistrovali ako tzv. zahraniční agenti. Informovala o tom agentúra AP.

Poslanec ruskej Štátnej dumy Leonid Levin uviedol, že práve schválený zákon poskytne ministerstvu spravodlivosti nástroj, na základe ktorého bude môcť označiť medzinárodné médiá za zahraničných agentov. Takto zaregistrované médiá budú následne povinné spĺňať rovnaké podmienky ako mimovládne organizácie financované zo zahraničia.

O návrhu zákona bude v najbližšom čase hlasovať horná komora ruského parlamentu (Rada federácie). Potom ho ešte bude musieť podpísať prezident Vladimir Putin.

Podľa agentúry AP ide o odvetné opatrenie za to, že americké ministerstvo spravodlivosti prednedávnom nariadilo, aby sa pobočka ruskej spravodajskej televízie RT v Spojených štátoch zaregistrovala ako zahraničný agent.

Americké tajné služby obviňujú Kremeľ že RT použil ako nástroj na zasahovanie do procesu amerických prezidentských volieb v roku 2016. Rusko v tejto súvislosti akékoľvek obvinenia odmieta.

Na základe zákona o registrácii zahraničných agentov (FARA) z roku 1938 sú entity zastupujúce politické záujmy cudzích mocností povinné zverejňovať informácie o svojich vzťahoch k vládam cudzích štátov, ako aj s nimi súvisiacich aktivitách či finančných prostriedkoch.