Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Moskovčania si pripomenuli rok od zavraždenia Borisa Nemcova

Na snímke demonštranti držia portréty zosnulého ruského opozičného politika Borisa Nemcova počas pochodu na počesť prvého výročia jeho smrti 27. februára 2016 v Moskve. Dnes uplynul jeden rok, čo zastrelili ruského opozičného politika Borisa Nemcova na Veľkom moskovskom moste neďaleko Kremľa. Mnohí opoziční predstavitelia vraždu vnímajú ako odplatu za jeho ostrú kritiku ruského prezidenta Vladimira Putina. Foto: TASR/AP
Na snímke demonštrantka drží portrét zosnulého ruského opozičného politika Borisa Nemcova počas pochodu na počesť prvého výročia jeho smrti 27. februára 2016 v Moskve. Dnes uplynul jeden rok, čo zastrelili ruského opozičného politika Borisa Nemcova na Veľkom moskovskom moste neďaleko Kremľa. Mnohí opoziční predstavitelia vraždu vnímajú ako odplatu za jeho ostrú kritiku ruského prezidenta Vladimira Putina. Foto: TASR/AP

Bývalého vicepremiéra Nemcova zastrelil doposiaľ neznámy páchateľ krátko pred polnocou 27. februára 2015 na moste ponad rieku neďaleko moskovského Kremľa.

Moskva 27. februára (TASR) - Viac ako 20.000 ľudí sa pripojilo dnes k pochodu v centre Moskvy, ktorý sa konal pri príležitosti prvého výročia zavraždenia ruského opozičného politika Borisa Nemcova.

Organizátori tohto spomienkového zhromaždenia získali povolenie od moskovskej radnice, ktorá však neumožnila, aby sprievod prechádzal po moste, kde Nemcova zastrelili. Niektorí demonštranti miesto vraždy spred jedného roka napriek tomu navštívili, informuje agentúra AP. Ešte v ranných hodinách tu položil veniec aj veľvyslanec USA v Rusku John Tefft, ktorý chcel podľa vlastných slov týmto spôsobom vyjadriť nádej, že "sa v Rusku splnia niektoré zo snov Borisa Nemcova".

Bývalého vicepremiéra Nemcova, ktorý bol jedným z najenergickejších kritikov ruského prezidenta Vladimira Putina, zastrelil doposiaľ neznámy páchateľ krátko pred polnocou 27. februára 2015 na moste ponad rieku neďaleko moskovského Kremľa. Miesto jeho zavraždenia sa stalo neformálnym pamätníkom, kde ľudia často zanechávajú kvety a iné predmety.

Nemcovova dcéra Žanna v predvečer výročia jeho smrti povedala, že prezident Putin nesie určitú mieru zodpovednosti za to, že tento prípad zostal dodnes neobjasnený. Podozrivým z Nemcovovej vraždy je príslušník bezpečnostných síl Moskvou podporovaného čečenského vodcu Ramzana Kadyrova a obvineniam v tejto súvislosti čelia aj ďalší štyria Čečenci. Zatiaľ však nie je jasné, kto si vraždu objednal.



Na snímke bývalý ruský premiér a jeden z opozičných lídrov Michail Kasjanov (tretí sprava) a opozičný aktivista Iľja Jašin (druhý sprava) kráčajú počas pochodu na počesť prvého výročia smrti ruského opozičného lídra Borisa Nemcova 27. februára 2016 v Moskve.
Foto: TASR/AP


Na snímke demonštrantka drží portrét zosnulého ruského opozičného politika Borisa Nemcova počas pochodu na počesť prvého výročia jeho smrti 27. februára 2016 v Moskve.
Foto: TASR/AP


Na snímke kvety, sviečky a portréty ruského opozičného politika Borisa Nemcova sú položené na mieste, kde ho pred rokom zastrelili 27. februára 2016 v Moskve. Dnes uplynul jeden rok, čo zastrelili ruského opozičného politika Borisa Nemcova na Veľkom moskovskom moste neďaleko Kremľa. Mnohí opoziční predstavitelia vraždu vnímajú ako odplatu za jeho ostrú kritiku ruského prezidenta Vladimira Putina.
Foto: TASR/AP


Na snímke pohľad na miesto, kde pred rokom zastrelili ruského opozičného politika Borisa Nemcova 27. februára 2016 v Moskve. Dnes uplynul jeden rok, čo zastrelili ruského opozičného politika Borisa Nemcova na Veľkom moskovskom moste neďaleko Kremľa. Mnohí opoziční predstavitelia vraždu vnímajú ako odplatu za jeho ostrú kritiku ruského prezidenta Vladimira Putina.
Foto: TASR/AP