Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Rusko môže pri zásobovaní Kalinigradskej oblasti plynom obísť EÚ

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Spätné splyňovanie je proces, počas ktorého je LNG s teplotou približne mínus 162 °C znova zmenený na štandardný zemný plyn v plynnom skupenstve.

Moskva 8. januára (TASR) - Terminál na spätné splyňovanie skvapalneného zemného plynu (LNG) pod názvom Maršal Vasilevskij bol spustený pri pobreží Kaliningradskej oblasti. Projekt v hodnote 60 miliárd rubľov (približne 755 miliónov eur) umožní Moskve zásobovať svoju západnú enklávu skvapalneným zemným plynom bez závislosti na plynovode prechádzajúcom cez územie Bieloruska a Litvy. V utorok o tom informovala agentúra Interfax.

Generálny riaditeľ Gazpromu Alexej Miller v tomto kontexte pre ruského prezidenta Vladimira Putina uviedol, že sú "úplne zastavené dodávky zemného plynu cez plynovod Minsk-Vilnius-Kaunas-Kalinigrad a zásobovanie Kalinigradskej oblasti je momentálne v plnej miere uskutočňované cez morský terminál".

Millerove slová už potvrdili aj predstavitelia litovského operátora siete plynovodov Amber Grid. Tí vo svojom oficiálnom vyhlásení uviedli, že už 5. januára štvornásobne kleslo množstvo plynu nameraného v meracej stanici v meste Šakiai na hranici s Kaliningradskou oblasťou, pričom 6. januára sa prívod plynu úplne zastavil.

Účelom nového terminálu na spätné splyňovanie LNG má byť zabezpečenie neprerušovaného zásobovania enklávy v prípade, že by došlo k narušeniu tranzitu prostredníctvom už spomínaného plynovodu cez Bielorusko a Litvu.

Spätné splyňovanie je proces, počas ktorého je LNG s teplotou približne mínus 162 °C znova zmenený na štandardný zemný plyn v plynnom skupenstve. Terminály na spätné splyňovanie môžu byť umiestnené na zemi, ale aj na mori. Druhý spomenutý typ terminálu môže byť mobilný.