Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Rusko na cvičení testovalo rakety schopné niesť termonukleárne hlavice

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Na cvičení Grom-19, ktoré sa začalo už v stredu, sa podľa ruského rezortu obrany zúčastňuje 12.000 vojakov, ktorí sú rozmiestnení na lodiach, v lietadlách a v jadrových ponorkách.

Moskva 17. októbra (TASR) - Ruský prezident Vladimir Putin vo štvrtok sledoval testy rakiet schopných niesť termonukleárne hlavice, ktoré sa konali v rámci trojdňového strategického cvičenia Grom-19. Informovala o tom agentúra AFP.

Na cvičení Grom-19, ktoré sa začalo už v stredu, sa podľa ruského rezortu obrany zúčastňuje 12.000 vojakov, ktorí sú rozmiestnení na lodiach, v lietadlách a v jadrových ponorkách.

V rámci cvičných odpalov boli testované medzikontinentálne balistické rakety Jars, Sineva a rakety z rodiny R-29 Vysota, pričom použitých bolo viac než 200 odpaľovacích zariadení.

Putin sledoval priamy prenos odpalov spolu s ruským ministrom obrany Sergejom Šojguom v priestoroch Národného centra pre riadenie obrany Ruskej federácie v Moskve.

Šojgu v súvislosti s cvičením uviedol, že ruské ozbrojené sily simulovali "uskutočňovanie úloh v ozbrojenom konflikte a v jadrovej vojne", pričom využívali "jadrové zbrane s vysokou presnosťou, ako aj zbrane založené na nových fyzikálnych princípoch".

Ministerstvo obrany ďalej konkretizovalo, že riadené strely a balistické rakety boli odpaľované z ponoriek Severnej a Tichomorskej flotily. Strely odpaľované z Barentsovho a Ochotského mora zasiahli ciele v testovacej oblasti Kura na Kamčatke a v testovacej oblasti Čiža v Nenecku na severozápade Ruska.

Ako pripomína AFP, strategické cvičenie Grom-19 sa konalo len niekoľko mesiacov po tom, ako Rusko a Spojené štáty vo februári odstúpili od Zmluvy o likvidácii rakiet stredného a kratšieho doletu (INF), pochádzajúcej ešte z roku 1987.

Medzikontinentálna balistická raketa (ICBM) je strategická balistická raketa schopná dopraviť s vysokou presnosťou na vzdialenosť prevyšujúcu 5500 kilometrov bojovú hlavicu, väčšinou vybavenú atómovou alebo termonukleárnou náložou.