Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Rusko na pôde OSN odsúdilo Kyjev za blokovanie volebných miestností

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Z desiatok tisíc Rusov žijúcich na Ukrajine mohli v nedeľu v prezidentských voľbách hlasovať len osoby s diplomatickým štatútom.

Ženeva 19. marca (TASR) - Blokovanie volebných miestností na ruskom veľvyslanectve v Kyjeve a konzulátoch v Odese, Ľvove a Charkove počas prezidentských volieb v Rusku potvrdzuje, že na Ukrajine sú rasizmus a nenávisť dôležitejšie než štátna politika. Uviedla to v pondelok na zasadnutí Rady OSN pre ľudské práva v Ženeve predstaviteľka ruskej delegácie Kristina Sukačevová, ktorú citovala agentúra TASS.

"Podpora nenávisti a rasizmu sa v tejto krajine povyšuje nad štátnu politiku a včerajšie blokovanie volebných miestností počas prezidentských volieb v Rusku je toho dôkazom," povedala Sukačevová.

Z desiatok tisíc Rusov žijúcich na Ukrajine mohli v nedeľu v prezidentských voľbách hlasovať len osoby s diplomatickým štatútom. Ostatným v prístupe do volebných miestností bránili príslušníci polície, Národnej gardy a na niektorých miestach aj nacionalisti z Pravého sektora.

Kyjev týmto krokom protestoval proti tomu, že ruské prezidentské voľby sa konajú aj na územiach označovaných za dočasne obsadené Ruskom - v Autonómnej republike Krym a v Sevastopole.

Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová označila v nedeľu toto rozhodnutie ukrajinskej vlády za bezprecedentné a povedala, že je v rozpore s medzinárodnými štandardmi v oblasti ľudských práv, najmä s Dohovorom o ochrane ľudských práv a základných slobôd z roku 1950.