Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Na povrch vyniesli telá všetkých obetí banského nešťastia na Kuzbase

Na archívnej snímke ruského ministerstva pre mimoriadne situácie vo štvrtok 25. novembra 2021 sa záchranári pripravujú na prácu pri požiari v uhoľnej bani neďaleko sibírskeho mesta Kemerovo asi 3000 kilometrov východne od Moskvy v Rusku. Foto: TASR/AP

V celej kauze sa začalo trestné stíhanie pre porušenie pravidiel bezpečnosti. Vyšetrovanie v tejto veci sa vedie voči riaditeľovi bane, jeho zástupcovi a vedúcemu daného cechu.

Moskva 13. decembra (TASR) - Ruskí banskí záchranári v pondelok ukončili prieskumné a záchranné práce v bani Listviažnaja v ruskej Kemerovskej oblasti, kde v dôsledku výbuchu metánu, ku ktorému došlo 25. novembra, zahynulo 51 ľudí: 46 baníkov a päť banských záchranárov.

Hospitalizovaných bolo viac ako 60 baníkov, v nemocnici však momentálne leží už len jeden z nich, dodala v pondelok agentúra DPA.

Ako informoval spravodajský web Meduza.io, záchranná a pátracia misia bola ukončená po tom, ako z tejto bane, ležiacej v čiernouhoľnej banskej oblasti Kuzbas, v pondelok vyniesli na povrch telo poslednej z obetí.

Zamestnanci bane Listviažnaja pre Meduzu.io uviedli, že istý čas pred výbuchom sa v bani zrútila masa hlušiny, ktorá zablokovala prístup k ventilácii, čo následne spôsobilo, že koncentrácia metánu v šachte niekoľkonásobne prekročila povolenú úroveň.

V celej kauze sa začalo trestné stíhanie pre porušenie pravidiel bezpečnosti. Vyšetrovanie v tejto veci sa vedie voči riaditeľovi bane, jeho zástupcovi a vedúcemu daného cechu. Okrem toho boli z nedbanlivosti dvaja zamestnanci úradu inšpekcie, ktorí nedávno bani vystavili kladné osvedčenie o bezpečnosti. Všetkých stíhajú väzobne.

Baňa Listviažnaja sa nachádza v meste Belovo v Kemerovskej oblasti na západnej Sibíri, asi 3000 kilometrov východne od Moskvy.

Nešťastie, ktoré sa v tejto bani odohralo pred dvomi týždňami, bolo najtragickejšie z banských nešťastí v Rusku za posledných viac ako desať rokov.

Ruský prezident Vladimir Putin v reakcii na incident kritizoval "lačnosť po zisku" v ťažobnom priemysle, ktorý vystavil ľudí smrteľnému riziku, a vyzval na reformy v banskom priemysle.