Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 28. máj 2024Meniny má Viliam
< sekcia Zahraničie

Rusko na východe Ukrajiny pokračuje v útokoch neriadenými strelami

Na archívnej satelitnej snímke Maxar Technologies z 29. marca 2022 zničené domy a bytovky v meste Mariupol na východe Ukrajiny. Foto: TASR/AP

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj varoval v nedeľu obyvateľov svojej krajiny, že Rusko zrejme uskutoční väčšie vojenské operácie na východe krajiny.

Londýn/Kyjev 11. apríla (TASR) - Ruská armáda pokračuje v delostreleckých útokoch na ciele v Doneckej i Luhanskej oblasti, pričom využíva neriadené strely, čo zvyšuje pravdepodobnosť civilných obetí. Uviedlo to v pondelok britské ministerstvo obrany vo svojej pravidelnej aktualizácii o situácii na Ukrajine. TASR správu prevzala z denníka The Guardian.

Britský rezort obrany zároveň pripomenul, že ruské vojská v minulosti útočili v Doneckej oblasti muníciou s bielym fosforom, a upozornil, že túto látku môžu v budúcnosti použiť v Mariupole. Biely fosfor je jedovatá látka, ktorá je pri kontakte s kyslíkom samovznietivá. Vyrába sa z hornín, ktoré obsahujú fosfát, a používa sa najmä pri výrobe hnojív, potravinových prísad či čistiacich prostriedkov.

Ukrajinské sily medzičasom úspešne "odrazili niekoľko útokov, pričom zničili ruské tanky, vozidlá a delostreleckú techniku," uviedlo ministerstvo.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj varoval v nedeľu obyvateľov svojej krajiny, že Rusko zrejme uskutoční väčšie vojenské operácie na východe krajiny. Nastávajúci týždeň bude podľa neho rovnako kľúčovým ako všetky ostatné v tejto vojne.