Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Zahraničie

Rusko nabilo sily na juhu krajiny raketou s hypersonickým klzákom

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Zábery odvysielané televíziou Zvezda ukazujú prepravu balistickej strely, jej vzpriamenie a následné spustenie do raketového sila v Orenburskej oblasti neďaleko hraníc s Kazachstanom.

Moskva 16. novembra (TASR) – Raketové sily Ruskej federácie na juhu Ruska pripravili na odpálenie nosnú raketu s hypersonickým klzákom Avantgard schopným niesť jadrové hlavice. Vo štvrtok to vo vysielaní uviedla televízia ministerstva obrany. TASR správu prebrala z agentúry Reuters.

Avantgard dokáže až 27-násobne prekročiť rýchlosť zvuku (34.000 kilometrov za hodinu) a prudko manévrovať po odpojení od nosnej rakety mimo jej trajektórie. Ruský prezident Vladimír Putin ohlásil jeho úspešné použitie v roku 2018. Údajne má byť schopný preniknúť aj cez nové systémi protiraketovej obrany Spojených štátov.

Zábery odvysielané televíziou Zvezda ukazujú prepravu balistickej strely, jej vzpriamenie a následné spustenie do raketového sila v Orenburskej oblasti neďaleko hraníc s Kazachstanom. Prvá raketa s klzákom Avantgard bola umiestnená na tej istej základni už v roku 2019.

Rusko a USA ako dve najväčšie jadrové mocnosti zhodne vyjadrili poľutovanie nad postupným rozkladom dohôd regulujúcich preteky v zbrojení z čias studenej vojny. Rusko, USA a Čína však zároveň vyvíjajú nové zbraňové systémy vrátane hypersonických.

Spojené štáty považujú za svojho najväčšieho konkurenta Čínu, kým Rusko považujú za najväčšiu hrozbu svojej národnej bezpečnosti.