Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 5. jún 2024Meniny má Laura
< sekcia Zahraničie

Rusko nariadilo rozpustenie výskumného centra pre rasizmus SOVA

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Centrum SOVA uviedlo, že počas súdneho pojednávania zamietlo žiadosť a proti danému rozhodnutiu sa odvolá.

Moskva 28. apríla (TASR) - Moskovský súd vo štvrtok nariadil rozpustenie významného výskumného centra SOVA, ktoré sa špecializuje na rasizmus a xenofóbiu v Rusku.

Ide o najnovší krok Kremľa namierený proti kritickým hlasom od začiatku ruskej vojenskej agresie na Ukrajine. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry AFP.

Centrum SOVA uviedlo, že bolo zrušené na základe rozhodnutia sudcu moskovského mestského súdu, ktorý schválil príslušnú žiadosť ministerstva spravodlivosti.

Táto organizácia bola oficiálne zakázaná za účasť na podujatiach mimo Moskvy, kde je registrovaná pre administratívne účely, čo sa v Rusku považuje za porušenie zákona.

Centrum SOVA uviedlo, že počas súdneho pojednávania zamietlo žiadosť a proti danému rozhodnutiu sa odvolá.

Centrum bolo založené v roku 2002 a je všeobecne známe svojou prácou v oblasti boja proti nacionalizmu, rasizmu, xenofóbii, ako aj pre výskum vzťahov medzi náboženstvom a spoločnosťou či uplatňovania zákonov proti "extrémizmu" - čo sú v Rusku citlivé témy.

Ten istý súd v januári z rovnakého dôvodu nariadil i zatvorenie najstaršej ľudskoprávnej mimovládnej organizácie v krajine - Moskovskej helsinskej skupiny (MHG).

Ruské úrady momentálne uskutočňujú historicky najväčší zásah proti kritickým hlasom.

Od vlaňajšieho februára, keď Kremeľ začal svoju vojenskú kampaň na Ukrajine, sú nesúhlasné politické osobnosti a organizácie štátom trestané alebo zakazované.

Úrady tiež v rámci zásahu proti subjektom označovaným za "zahraničných agentov" nariadili Sacharovovmu centru (SC), ktoré je symbolom ruskej liberálnej inteligencie, aby opustilo svoje priestory, pripomína AFP.