Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Rusko nariadilo zatvorenie konzulátov Litvy, Lotyšska a Estónska

Ilustračná snímka. Foto: TASR Štefan Puškáš

Rezort diplomacie ďalej oznámil, že "vedúci a iní konzulárni úradníci zmienených estónskych a lotyšských konzulárnych misií" boli v Rusku vyhlásení za tzv. nežiaduce osoby.

Moskva 21. apríla (TASR) - Rusko vo štvrtok oznámilo, že zatvára konzuláty Lotyšska, Litvy a Estónska v reakcii na uzatvorenie konzulátov Moskvy v týchto troch pobaltských štátoch pre inváziu na Ukrajinu. TASR správu prevzala od agentúry AFP.

Ruské ministerstvo zahraničných vecí uvádza, že sa rozhodlo "odvolať súhlas s činnosťou" konzulátov týchto troch v meste Petrohrad, ako aj lotyšského konzulátu a estónskej kancelárie v meste Pskov ležiacom neďaleko hraníc s Estónskom.

Ministerstvo ďalej oznámilo, že "vedúci a iní konzulárni úradníci zmienených estónskych a lotyšských konzulárnych misií" boli v Rusku vyhlásení za tzv. nežiaduce osoby (persona non grata).

Tieto osoby, ako aj všetci ostatní neruskí konzulárni pracovníci, dostali podľa ministerstva rovnakú lehotu na opustenie Ruska, akú dostali ruskí diplomati v týchto krajinách.

Rusko v marci vyhostilo dovedna desiatich diplomatov z Lotyšska, Litvy a Estónska po tom, čo tieto tri krajiny spolu s niekoľkými ďalšími členskými štátmi EÚ vyhostili ruských diplomatov v súvislosti s ruskou inváziou na Ukrajinu.