Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Rusko nasadilo v Sýrii nový protilietadlový systém

Na ilustračnej snímke protilietadlový raketový systém S-300. Foto: TASR

Ruské ministerstvo obrany špecifikovalo, že súpravu rakiet protilietadlového systému S-300 nasadili s cieľom ochrániť ruské námorné zariadenia v sýrskom prístave Tartús.

Moskva 4. októbra (TASR) - Ruská armáda oznámila dnes posilnenie svojich vojsk v Sýrii moderným protivzdušným systémom. Informovala o tom agentúra AP s tým, že Moskva sa tak rozhodla deň po tom, ako Spojené štáty prerušili dvojstranné vzťahy s Ruskom ohľadne Sýrie.

Ruské ministerstvo obrany dnes špecifikovalo, že súpravu rakiet protilietadlového systému S-300 nasadili do Sýrie s cieľom ochrániť ruské námorné zariadenia v sýrskom prístave Tartús, ako aj lode ruských námorných síl operujúce v tejto oblasti.

Systém posilní ruské ozbrojené sily v Sýrii, kde sú už nasadené strely dlhého doletu protivzdušného raketového systému S-400 a množstvo rakiet typu zem-vzduch. Moskva používa v Sýrii základňu Humajmím pri východosýrskom meste Lázikíja na pobreží Stredozemného mora.

Americké ministerstvo zahraničných vecí v pondelok oznámilo, že prerušilo vzťahy s Ruskom ohľadne Sýrie, pretože Moskva si neplní záväzky a nie je ochotná zabezpečiť, aby sýrsky režim dodržiaval dohody, s ktorými Rusko súhlasilo.