Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Čierna skrinka z havarovaného Tu-154 nie je závažne poškodená

Ruskí záchranári zhromažďujú trosky zrúteného lietadla typu Tu-154 na móle neďaleko Soči 25. decembra 2016. Ruské dopravné lietadlo typu Tu-154 s 92 ľuďmi na palube vrátane členov armádneho súboru piesní a tancov Alexandrovovci sa niekoľko minút po štarte z prímorského letoviska Soči zrútilo do vôd Čierneho mora. FOTO TASR/AP Foto: TASR

Lietadlo ruského ministerstva obrany typu Tu-154 smerovalo na ruskú leteckú základňu Humajmím v sýrskej provincii Lázikíja. Nehodu nikto neprežil.

Moskva 27. decembra (TASR/Tablet.TV) - Záznamník letových údajov z lietadla Tu-154 s 92 ľuďmi na palube, ktoré sa krátko po štarte z mesta Soči zrútilo do Čierneho mora, nie je závažne poškodený. Informovalo o tom dnes ruské ministerstvo obrany.



Záznamník letových údajov - jednu z dvoch čiernych skriniek - vyzdvihli ruskí potápači z morského dna dnes ráno a letecky ju prepravili do laboratória ministerstva obrany, kde ju podrobia analýze. Predtým, ako z nej začnú získavať údaje, ju však budú musieť umyť v destilovanej vode.

Lietadlo ruského ministerstva obrany typu Tu-154 smerovalo na ruskú leteckú základňu Humajmím v sýrskej provincii Lázikíja. Nehodu nikto neprežil.



Medzi pasažiermi sa nachádzali desiatky spevákov ruského svetoznámeho armádneho súboru Alexandrovovci vrátane vedúceho Valerija Chalilova, ale aj novinári a vojaci.

Záchranári, ktorí od nedele prehľadávajú miesto dopadu lietadla, už lokalizovali v mori časť jeho trupu, vyzdvihli telá 13 obetí nešťastia a dnes našli aj zmienenú čiernu skrinku a neskôr aj jeden z troch motorov.

Rusko pozastavilo lety všetkých lietadiel typu Tu-154

Rusko pozastavilo lety všetkých lietadiel Tu-154, až kým sa nevyšetria príčiny havárie stoja tohto typu, ktorý sa v nedeľu s zrútilo do Čierneho mora. Uviedla to dnes agentúra Interfax s odvolaním sa na zdroj z prostredia rezortu obrany.



Zdroj ďalej poznamenal, že v súčasnosti je v prevádzke obmedzený počet lietadiel Tu-154, takže pozastavenie ich využívania nespôsobí vážnejšie problémy.

Záchranári, ktorí od nedele prehľadávajú miesto dopadu lietadla, už lokalizovali v mori časť jeho trupu, vyzdvihli z mora telá 13 obetí nešťastia a dnes našli aj záznamník letových údajov (čiernu skrinku).

Odobrali vzorky z nádrže použitej na doplnenie paliva

Ruský hlavný vyšetrovací úrad dnes oznámil, že odobral vzorky z nádrže použitej na doplnenie paliva. Vyšetrovací výbor Ruskej federácie uviedol, že vzorky paliva teraz analyzujú odborníci.

Vyšetrovatelia preverujú možnosť, že haváriu stroja typu Tu-154, ktorý sa zrútil dve minúty po štarte z ruského prímorského mesta Soči, spôsobilo nekvalitné palivo. Práve v Soči mal stroj medzipristátie určené na doplnenie paliva.

Ako ďalšie možné príčiny nešťastia vyšetrovatelia zatiaľ nevylúčili ani chybu pilota, zlyhanie zariadení (prístrojov) alebo uviaznutie cudzieho predmetu v motoroch.

Našli svedkov

Vyšetrovací výbor Ruskej federácie dnes informoval, že lokalizoval muža, ktorý nakrútil ruské armádne lietadlo, ako sa v nedeľu 25. decembra zrútilo do Čierneho mora.

Ruský hlavný vyšetrovací úrad uviedol, že našiel niekoľko svedkov havárie stroja Tu-154 vrátane spomínaného muža, ktorý nakrútil krátky let lietadla a jeho pád. Výbor však nezverejnil jeho totožnosť.