Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Rusko nezvolili do Výkonnej rady OPCW

Ilustračná snímka. Foto: TASR Štefan Puškáš

Rusko podľa agentúry TASS získalo 65 hlasov, potrebných však bolo najmenej 66.

Haag 29. novembra (TASR) — Rusko v stredu opätovne nezvolili na ďalšie dvojročné obdobie do Výkonnej rady Organizácie pre zákaz chemických zbraní (OPCW). Prvýkrát od vzniku OPCW tak nie je v tomto rozhodovacom orgáne zastúpené, informovala agentúra AFP.

Rusko podľa agentúry TASS získalo 65 hlasov, potrebných však bolo najmenej 66. Kandidovalo v rámci východoeurópskeho bloku, ktorý má v rade pridelených päť kresiel. Na funkčné obdobie 2024 – 2026 sa uvoľnili tri, ktoré získali Ukrajina, Litva a Poľsko.

Výkonná rada pozostáva zo 41 členov volených na základe rotácie konferenciou zmluvných štátov na obdobie dvoch rokov. Dohliada na činnosť Technického sekretariátu a je zodpovedná za dodržiavanie Dohovoru o chemických zbraniach.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj výsledok hlasovania privítal. "OPCW je rešpektovaná medzinárodná organizácia, teroristi tam nemajú miesto," napísal na sociálnej sieti X. Vylúčenie Ruska z Výkonnej rady OPCW je podľa neho "logickým dôsledkom" ruskej agresie proti jeho krajine. "Úloha Moskvy v medzinárodných záležitostiach je čoraz menšia a jej izolácia čoraz väčšia," konštatoval Zelenskyj.

OPCW so sídlom v Haagu dostala v roku 2013 Nobelovu cenu za mier za snahu zbaviť Zem chemických zbraní. Organizácia zohrala kľúčovú úlohu v občianskej vojne v Sýrii, keď Damask súhlasil s likvidáciou svojho arzenálu chemických zbraní. V júli OPCW oznámila "míľnik", že všetky deklarované chemické zbrane na celom svete boli dokázateľne nenávratne zničené.