Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Americký novinár Gershkovich zostane v ruskej väzbe do 30. novembra

Na snímke americký novinár Evan Gershkovich, ktorý je obvinený zo špionáže, stojí v sklenenej klietke na Mestskom súde v Moskve 19. septembra 2023. Foto: TASR/AP

Gershkovich je prvým americkým novinárom zatknutým a obvineným zo špionáže v Rusku od konca studenej vojny.

Moskva 19. septembra (TASR) - Moskovský súd v utorok zamietol odvolanie amerického novinára Evana Gershkovicha z denníka Wall Street Journal (WSJ). Novinár tak zostane vo väzbe až do 30. novembra v súlade s pôvodným rozhodnutím súdu. Informuje o tom stanica CNN s odvolaním sa na ruské médiá, píše TASR.

Súd v Moskve predĺžil Gerschkovichovi väzbu už dvakrát – v máji a v auguste – zakaždým o tri mesiace. Novinár sa v tejto veci prvýkrát odvolal v máji, súd mu však vtedy odvolanie taktiež zamietol.

V súvislosti s utorkovým verdiktom moskovského súdu veľvyslankyňa USA v Rusku Lynne Tracyová, ktorá bola na pojednávaní prítomná, uviedla, že Gerschkovich "si uvedomuje závažnosť situácie, zostáva však pozoruhodne silný".

"Evan vždy rád diskutuje o aktuálnom dianí," povedala veľvyslankyňa s tým, že vedel aj o tom, ako jeho rodičia minulý týždeň požiadali OSN, aby jeho záležitosť riešila na Valnom zhromaždení. Veľvyslankyňa v tejto súvislosti zdôraznila, že obvinenia proti Gershkovichovi sú nepodložené.

Tohto 31-ročného novinára zatkli koncom marca v Jekaterinburgu a neskôr ho obvinili zo špionáže. Gershkovich a WSJ obvinenia odmietli a americké úrady jeho zadržanie označili za nezákonné. Rusko neposkytlo dostatočné dôkazy na potvrdenie obvinení, píše agentúra AP. Novinár môže v prípade odsúdenia skončiť v ruskom väzení až na 20 rokov.

Gershkovich je prvým americkým novinárom zatknutým a obvineným zo špionáže v Rusku od konca studenej vojny. Došlo k tomu po výraznom zhoršení rusko-amerických vzťahov súvisiacom s konfliktom na Ukrajine.