Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Zahraničie

Rusko obvinilo šéfa ukrajinskej vojenskej rozviedky z útokov dronmi

Na archívnej snímke ukrajinský vojak pripravuje bombu, ktorú pripevní k dronu. Foto: TASR/AP

Ukrajina sa k zodpovednosti za útoky na ruskom území oficiálne neprihlásila. B

Moskva/Londýn 3. októbra (TASR) - Vyšetrovací výbor Ruskej federácie (Sledkom) v neprítomnosti obvinil šéfa ukrajinskej vojenskej rozviedky Kyryla Budanova a niekoľko ďalších osôb z teroristických činov, za ktoré Moskva označuje nedávne útoky na ruskom území vrátane Moskvy.

Ako v utorok vo svojej správe pripomenula britská stanica BBC, Moskva bola počas uplynulého leta ohrozená viacerými útokmi s použitím dronov, pričom najmenej dvakrát sa tieto bezpilotné lietadlá dostali do blízkosti úradu vlády a v máji dva drony vybuchli priamo nad Kremľom.

Ukrajina sa k zodpovednosti za útoky na ruskom území oficiálne neprihlásila. Budanov ale nepoprel jej účasť na útoku na Kerčskom moste vedúcom z pevninského Ruska na polostrov Krym, ktorý Moskva anektovala v roku 2014.

Sledkom viní Budanova a ďalších predstaviteľov ukrajinského ministertva obrany a armády z účasti na "zorganizovaní a spáchaní viac ako 100 leteckých útokov s použitím bezpilotných lietadiel na území" Moskvy a Moskovskej oblasti, na Kryme, v tamojšom prístavnom meste Sevastopol, ako aj z útokov v Rostovskej, Belgorodskej, Brianskej oblasti a ďalších regiónoch Ruskej federácie.