Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 13. máj 2024Meniny má Servác
< sekcia Zahraničie

Rusko obvinilo Ukrajinu z údajných pokusov o sabotáž volieb

Bývalý ruský prezident a súčasný zástupca tajomníka ruskej Rady bezpečnosti Dmitrij Medvedev. Foto: TASR/AP

Rezort ruskej diplomacie dodal, že pri jednom incidente ukrajinský dron údajne zhodil nálož na volebnú miestnosť v Ruskom kontrolovanej časti ukrajinskej Záporožskej oblasti.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Moskva 17. marca (TASR) - Rusko v sobotu večer obvinilo Ukrajinu zo snáh narušiť prebiehajúce prezidentské voľby. Exprezident Ruska Dmitrij Medvedev medzičasom označil za zradcov demonštrantov, ktorí sa pokúsili podpáliť volebné miestnosti a poliať volebné urny farbou, informuje agentúra Reuters.

Ruská invázia na Ukrajinu zatienila priebeh prezidentských volieb v Rusku, v ktorých sa očakáva víťazstvo šéfa Kremľa Vladimira Putina vzhľadom na to, že nemá skutočného súpera.

V sobotu - druhý z troch dní hlasovania - ruské ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že Ukrajina "zintenzívnila svoje teroristické aktivity" v súvislosti s voľbami. Podľa Moskvy sa Kyjev týmto spôsobom snaží vyžiadať ďalšiu finančnú a vojenskú pomoc od svojich západných spojencov.

Rezort ruskej diplomacie dodal, že pri jednom incidente ukrajinský dron údajne zhodil nálož na volebnú miestnosť v Ruskom kontrolovanej časti ukrajinskej Záporožskej oblasti.

Ruská agentúra TASS citovala miestneho predstaviteľa, podľa ktorého nedošlo k žiadnemu poškodeniu ani zraneniam, keď výbušné zariadenie dopadlo približne päť až šesť metrov od budovy, v ktorej sa nachádzala volebná miestnosť, ešte pred jej otvorením.

Agentúra Reuters tento incident, ku ktorému došlo v dedine vzdialenej 20 kilometrov východne od mesta Enerhodar, nemohla nezávisle overiť. Kyjev sa k udalostiam bezprostredne nevyjadril, avšak voľby, ktoré sa konajú v okupovaných častiach Ukrajiny, označuje za nezákonné a neplatné.

Predsedníčka ruskej Ústrednej volebnej komisie (ÚVK) Ella Pamfilovová informovala, že v prvé dva dni volieb došlo k 20 incidentom, pri ktorých sa ľudia pokúšali zničiť hlasovacie hárky vyliatím rôznych kvapalín do volebných urien. Zaznamenaných bolo podľa nej aj osem pokusov o podpaľačstvo.

Medvedev v tejto súvislosti dodal, že zodpovedné osoby môžu byť odsúdené až na 20 rokov za vlastizradu. Podľa neho tým totiž priamo pomáhajú Ukrajincom.

K volebným urnám prišla v uplynulých dvoch dňoch viac ako polovica (58 %) oprávnených ruských voličov, uviedla ÚVK. Právo voliť má viac ako 114 miliónov Rusov - ruské úrady však medzi nich započítavajú aj ľudí v okupovaných oblastiach Ukrajiny.

Na nedeľu - posledný deň volieb - priaznivci zosnulého opozičného lídra Alexeja Navaľného vyzvali ľudí, aby na poludnie masovo protestovali proti Putinovi v každom z 11 časových pásiem krajiny.