Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Rusko obvinilo USA z deštruktívneho postoja v bilaterálnych vzťahoch

ámestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Riabkov, archívne foto Foto: TASR/AP

Námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Riabkov obvinil dnes Spojené štáty zo zaujatia "deštruktívneho" postoja vo vzájomných bilaterálnych vzťahoch.

Moskva 27. februára (TASR) - Námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Riabkov obvinil dnes Spojené štáty zo zaujatia "deštruktívneho" postoja vo vzájomných bilaterálnych vzťahoch a varoval, že Moskva by mohla podniknúť odvetné opatrenia. Informovala o tom agentúra AP.

Podľa Riabkova americký minister zahraničných vecí John Kerry porušil "diplomatickú etiku", keď začiatkom týždňa americkým kongresmanom povedal, že mu ruskí predstavitelia klamali ohľadom podpory separatistov na východe Ukrajiny.

Washington podľa Riabkovových vyhlásení, ktoré priniesli ruské tlačové agentúry, nemá na takéto úsudky "morálne právo", píše AP.

Ukrajina a Západ obvinili Rusko zo zásobovania východoukrajinských separatistov vojakmi a zbraňami, čo Moskva ostro popiera.

Riabkov tieto tvrdenia opätovne zavrhol ako "absolútne neopodstatnené" a "neprijateľné".

Ruský diplomat tiež varoval, že Moskva by na prípadné nové americké sankcie mohla reagovať "celkom bolestivými protiopatreniami", nebude ich však nevyhnutne zverejňovať.

Kerry členom amerického senátneho výboru v utorok povedal, že Rusko vedie jednu z najväčších propagandistických kampaní od vrcholu studenej vojny. Podľa jeho slov Rusko opakovane šíri "prekrúcanie, klamstvá - akokoľvek to chcete nazvať" o svojich aktivitách na Ukrajine.

Rusko "mi klamalo do tváre a do tváre ostatných pri viacerých príležitostiach" o svojich aktivitách na Ukrajine, vyhlásil Kerry.

V bojoch na východe Ukrajiny už prišlo o život najmenej 5600 ľudí a viac ako milión osôb muselo opustiť svoje domovy. Boje vypukli vlani v apríli, mesiac po anexii Krymu Moskvou.