Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Rusko očakáva, že OPCW si začne plniť povinnosti, kvôli ktorým vznikla

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Informoval o tom člen branného výboru hornej komory ruského parlamentu Jevgenij Serebrennikov, ktorý spresnil, že misia OPCW v Dúmá by sa mohla uskutočniť do konca tohto týždňa.

Moskva 10. apríla (TASR) - Rusko je pripravené podieľať sa na organizovaní návštevy sýrskeho mesta Dúmá expertmi Organizácie pre zákaz chemických zbraní (OPCW). Podľa agentúry RIA Novosti o tom informoval člen branného výboru hornej komory ruského parlamentu Jevgenij Serebrennikov, ktorý spresnil, že misia OPCW v Dúmá by sa mohla uskutočniť do konca tohto týždňa.

Uviedol, že Rusko je pripravené na súčinnosť pri príprave a realizácii misie. "Očakávame, že OPCW si napokon začne plniť tie povinnosti, kvôli ktorým aj vznikla," zdôraznil Serebrennikov.

Dodal, že v prípade súhlasu OPCW by sa misia mohla uskutočniť do konca týždňa. "Do konca tohto týždňa sa môže uskutočniť, ak OPCW prejaví zdravý rozum," vyhlásil ruský politik.

Táto ponuka Ruska prišla po tom, ako americký prezident Donald Trump pohrozil okamžitou vojenskou akciou proti Sýrii, ktorá by bola odvetou za chemický útok na sýrskymi povstalcami ovládané mesto Dúmá v sýrskej enkláve východná Ghúta.

S tvrdením, že v meste Dúmá došlo v noci na nedeľu k chemickému útoku, prišli v nedeľu sýrski aktivisti, záchranári a zdravotníci. Zväz sýrskych záchranárskych organizácií (UOSSM) prišiel dokonca s bilanciou až vyše 100 mŕtvych. Tieto správy počas víkendu zverejnilo viacero sýrskych proopozičných spravodajských portálov a odvysielala ich aj v katare sídliaca spravodajská televízia al-Džazíra.

Zo zodpovednosti za útok západné štáty obvinili sýrsky režim a jeho spojencov - Rusko a Irán. Rusko správy o chemickom útoku v meste Dúmá, ktoré leží v oblasti východnej Ghúty, spochybňuje a naznačuje, že mohlo ísť o provokáciu. Rovnako ich odmietli aj Sýria a Irán.