Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Rusko od schôdzky v Minsku očakáva dôležité rozhodnutia

Šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov Foto: TASR/AP

Schôdzka v tzv. normandskom formáte by sa mala uskutočniť v stredu 11. februára v bieloruskom Minsku.

Moskva 8. februára (TASR) - Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov dnes uviedol, že Moskva od schôdzky s najvyššími predstaviteľmi Francúzska, Nemecka a Ukrajiny očakáva dôležité rozhodnutia. Schôdzka v tzv. normandskom formáte by sa mala uskutočniť v stredu 11. februára v bieloruskom Minsku.

Ruský prezident Vladimir Putin dnes potvrdil dohodu, že v stredu by sa v Minsku mala uskutočniť schôdzka v normandskom formáte.

Politici sa podľa neho orientačne dohodli na konaní schôdzky v stredu. Putin však upozornil, že všetko závisí od toho, či sa podarí zladiť celý rad pozícií, o ktorých sa v poslednom čase intenzívne rokovalo.

Dohoda o schôdzke v Minsku bola uzavretá počas dnešného telefonátu šéfov štátov a vlád normandskej štvorky: francúzskeho prezidenta Francoisa Hollanda, nemeckej kancelárky Angely Merkelovej, ukrajinského prezidenta Petra Porošenka a ruského prezidenta Putina.

Predstavitelia Ruska a západných štátov absolvovali počas bezpečnostnej konferencie v Mníchove, ktorej hlavnou témou boli dôsledky krízy na Ukrajine na európsku bezpečnosť.

Lavrov sa tak v sobotu na bilaterálnom rokovaní stretol so svojím americkým rezortným kolegom Johnom Kerrym, ktorý ho upozornil, že svet bude Rusko posudzovať podľa jeho činov a ak útoky na východe Ukrajiny budú pokračovať, Rusko za ne draho zaplatí. Kerry na stretnutí s novinármi uviedol, že Lavrova upozornil, že deeskalácia na východe Ukrajiny je v záujme všetkých. Kerry podčiarkol nutnosť okamžitého obnovenia prímeria, odsunu ťažkých zbraní a uzatvorenia hraníc Ukrajiny.

Lavrov vyhlásil, že konfrontácia s cieľom vyvíjať na Rusko tlak, aj prostredníctvom sankcií, nemá perspektívu. Upozornil, že Rusko nezradí svoje štátne záujmy a principiálny postoj k viacerým problémom. Súčasne však uviedol, že Rusko je pripravené na konštruktívnu súčinnosť USA, a to nielen v bilaterálnych vzťahoch, ale aj na medzinárodnej scéne, kde "obe naše krajiny nesú zodpovednosť za globálnu stabilitu".

Ruský minister počas sobotňajšieho stretnutia s Kerrym varoval, že zvažované plány na dodávku smrtiacich zbraní ukrajinskej armády by za predpokladu ich realizácie mohli mať nedozerné dôsledky a mohli by podkopať snahy na urovnanie konfliktu na Ukrajine diplomatickými prostriedkami.