Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Rusko odmieta obnoviť rokovania s Japonskom o sporných ostrovoch

Ostrov Kunašir v súostroví Kurily, Foto: TASR/AP

Ruský premiér Dmitrij Medvedev a ďalší ministri ostrovy nedávno navštívili, čo vyvolalo protesty japonskej vlády.

Tokio 4. septembra (TASR) - Rusko odmieta rokovať s Japonskom o sporných Kurilských ostrovoch s odôvodnením, že táto záležitosť bola vyriešená pred 70 rokmi, napísali dnes japonské médiá.

Televízia Asahi citovala hovorkyňu ruského ministerstva zahraničných vecí Mariju Zacharovovú, ktorá povedala, že k tomu Moskva "nemá čo dodať". Odmietnutie rokovaní ide proti nedávnym dohodám, citovala hovorcu japonskej vlády Jošihideho Sugu agentúra Džidži.

Japonsko sa domáha ostrovov, známych ako Kurilské, ktoré nazýva Severné územia. Námestník ruského ministra zahraničných vecí Igor Morgulov sa v stredu vyjadril, že Moskvou spravované ostrovy, ktoré ležia severne od japonského ostrova Hokkaidó, nie sú a nebudú predmetom rokovaní.

Ruský premiér Dmitrij Medvedev a ďalší ministri ostrovy nedávno navštívili, čo vyvolalo protesty japonskej vlády. Japonský premiér Šinzó Abe povedal, že jeho krajina bude napriek tejto návšteve pokračovať v rokovaniach s ruským prezidentom Vladimirom Putinom.

Sovietski vojaci sa zmocnili ostrovnej oblasti v roku 1945 po tom, ako Japonsko pristúpilo na podmienky postupimskej deklarácie pre svoju kapituláciu v druhej svetovej vojne.

Spor o ostrovy zabránil obom krajinám podpísať po vojne oficiálnu mierovú zmluvu.

Abe a Putin sa stretli, aby rokovali o ostrovoch a ďalších záležitostiach, naposledy vlani v novembri.

Vzťahy medzi oboma krajinami sa zhoršili, keď Západ vyvinul nátlak na Japonsko, aby sa pripojilo k sankciám voči Moskve pre jej podporovanie proruských separatistických povstalcov na východnej Ukrajine.