Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Rusko odmietlo nové americké sankcie ako zbytočné

Vladimir Putin reční počas návštevy Krymu Foto: TASR/AP

Rusko odmietlo rozšírenie amerických sankcií na Krym a vyhlásilo, že je pripravené čakať, kým USA neuznajú jeho historické právo na Krymský polostrov.

Moskva 20. decembra (TASR) - Rusko odmietlo rozšírenie amerických sankcií na Krym a vyhlásilo, že je pripravené čakať, kým USA neuznajú jeho historické právo na Krymský polostrov. Informovala o tom agentúra Reuters.

Spojené štáty v piatok (19.12.) zakázali vývoz a dovoz tovarov, technológií a služieb, vrátane finančných, do alebo z oblasti Ruskom anektovaného Krymu. Zakázali tiež 24 Ukrajincom a Rusom z Krymu vstup na svoje územie a zmrazili ich aktíva v USA. Tento krok prichádza v tesnom závese za štvrtkovým (18.12.) rozhodnutím Európskej únie (EÚ) zakázať investičné aktivity na Kryme.

Ruské ministerstvo zahraničných vecí dnes vyjadrilo ľútosť nad tým, že USA, ale ani Kanada, sa stále nedokážu vyrovnať s výsledkom marcového referenda na Kryme o jeho odtrhnutí od Ukrajiny a pripojení k Rusku. Západ vrátane EÚ referendum odsúdil a označil ho za nelegálne, pretože prebiehalo pod dozorom ruských vojakov.

Aj Kanada v piatok zaviedla cestovné a ďalšie reštrikcie proti desiatkam jednotlivcov z Krymu a zakázala vývoz technológií pre ropné firmy v Rusku a na Kryme.

Moskva Západu dnes odkázala, že ju nové sankcie neprinútia, aby sa vzdala Krymu, pretože tento polostrov je "historickou a integrálnou časťou Ruska". Ministerstvo zahraničných vecí dodalo, že Rusko pripravuje nešpecifikované odvetné opatrenia.

Ministerstvo v súvislosti so sankciami uviedlo ako príklad Kubu. Pripomenulo, že Spojeným štátom trvalo celé desaťročia, kým obnovilo diplomatické vzťahy s Kubou a zrušilo sankcie proti Havane.

"Bielemu domu trvalo polstoročie, kým pripustil, že ekonomická blokáda Kuby je zbytočná. Dobre, aj my si počkáme," uviedlo ruské ministerstvo.

Kremeľ označil západné sankcie voči Krymu za kolektívny trest

Nové sankcie Západu voči Krymskému polostrovu sú "kolektívnym trestom" pre tamojších obyvateľov, ktorí sa v marcovom referende vyslovili za pripojenie k Rusku. Uviedlo to dnes ruské ministerstvo zahraničných vecí, ktoré podľa agentúry Reuters pripravuje protiopatrenia.

"Zavedenie nových jednostranných sankcií voči Krymskej republike a mestu Sevastopol zo strany USA a EÚ je priamym dôkazom toho, že Západ uznáva rozhodnutie Krymčanov znovu sa pripojiť k Rusku ako jednomyseľné a dobrovoľné. To je dôvod, prečo sa (Západ) rozhodol pre kolektívny trest," uviedol rezort diplomacie.

USA a EÚ prijali tento týždeň tvrdšie opatrenia týkajúce sa investícií na Kryme, cieliac najmä na jednotlivcov, turizmus a ťažbu energetických komodít v Čiernom mori. "Je smutné, že krajiny, ktoré sa nazývajú demokratickými, sa v 21. storočí uchyľujú k takýmto krokom," doložil Kremeľ v tlačovom vyhlásení.

Marcové referendum, ktoré Ukrajina a západné štáty považujú za protiprávne, sa skončilo 97-percentnou podporou verejnosti pre pripojenie sa Krymu k Ruskej federácii. Prezident Vladimir Putin následne podpísal dekrét o anexii. Západ sankcie neskôr rozšíril aj ohľadom proruských separatistov v Donbase.