Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Rusko odsúdilo nové ekonomické sankcie, ktoré chystajú USA voči Iránu

Na archívnej snímke hovorca ruského prezidenta Vladimíra Putina - Dmitrij Peskov. Foto: TASR/AP

Dodatočné sankčné opatrenia pripravuje Trumpova administratíva aj napriek tomu, že Irán už v súčasnosti čelí zo strany Spojených štátov mimoriadne prísnym ekonomickým sankciám.

Moskva 24. júna (TASR) - Rusko odsúdilo v pondelok nové ekonomické sankcie, ktoré na Irán plánujú uvaliť Spojené štáty. "Považujeme tieto sankcie za nelegálne," uviedol na tlačovom brífingu hovorca Kremľa Dmitrij Peskov, ktorého citovala agentúra AFP.

Americký prezident Donald Trump v sobotu na Twitteri oznámil, že Spojené zavedú v pondelok voči Iránu "významný" súbor sankcií. Dodatočné sankčné opatrenia pripravuje Trumpova administratíva aj napriek tomu, že Irán už v súčasnosti čelí zo strany Spojených štátov mimoriadne prísnym ekonomickým sankciám.

Po týždňoch eskalujúceho napätia medzi Spojenými štátmi a Iránom a sérii útokov na ropné tankery v Hormuzskom prielive Irán vo štvrtok ráno zostrelil americké bezpilotné prieskumné lietadlo. Incident vyvolal obavy z otvorenej vojenskej konfrontácie. Kým Washington trvá na tom, že k zostreleniu došlo nad medzinárodnými vodami, Irán tvrdí, že dron sa pohyboval v jeho vzdušnom priestore.

Trump ešte v piatok na Twitteri oznámil, že na poslednú chvíľu odvolal v noci na piatok odvetné nálety na iránske ciele. Americký prezident následne v sobotu povedal, že Washington namiesto toho uvalí v pondelok na Irán ďalšie významné sankcie.

USA v máji 2018 jednostranne odstúpili od jadrovej dohody, ktorú s Iránom dosiahli v roku 2015 svetové veľmoci vrátane Ruska, ktoré rozhodnutie Washingtonu ostro kritizovalo.

Spojené štáty následne tiež obnovili sankcie voči Iránu vrátane embarga na dovoz ropy. Začiatkom mája 2019 potom sankcie voči Iránu ešte sprísnili, keď zrušili všetky dovtedy platné výnimky zo zákazu dovozu iránskej ropy.

Dohoda z roku 2015, oficiálne označovaná ako Spoločný komplexný akčný plán (JCPOA), zaväzuje Teherán výrazne obmedziť jadrové kapacity výmenou za zrušenie medzinárodných ekonomických sankcií. Iránska vláda však ešte začiatkom mája vyhlásila, že sa ďalej necíti viazaná dohodnutými ohraničeniami, pokiaľ ide o zásoby obohateného uránu a ťažkej vody.